Petak, 10.11.2023.

07:35

Polarni vorteks "pocepan" na tri dela; Tačno se zna kad koji stiže u Srbiju; Biće -20 stepeni?

Ono što će doprineti hladnoj zimi je polarni vorteks koji će ove godine, prema rečima meteorologa Ivana Ristića, biti slab i podeljen na tri dela.

Izvor: Blic

Polarni vorteks
Foto: Profimedia

Tako će prvi hladniji period početi već oko Nove godine, najkasnije do Božića i potrajaće oko 20 dana. Drugi se očekuje oko 10. februara i trajaće od 7 do 10 dana, dok će poslednji ozbiljniji prodor hladnog arktičkog vazduha biti u prvoj dekadi marta.

Meteorolog Ristić je ranije u razgovoru za "Blic" najavio da će najhladniji, ali i najsnežniji period ove zime biti krajem decembra i u prvoj polovini januara.

Dodao je i da će ove godine biti drugačiji scenario u odnosu na prošlu godine kada smo za Novu godinu sedeli u kafićima.
Kako je kazao, tokom decembra će biti malo sunca, a mnogo oblaka i niske oblačnosti. Januar će biti obeležen snegom i to će biti najhladniji deo godine.

“U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10 do -5 stepeni na visoravnima jak mraz i do -20 stepeni”, kazao je Ristić.

Prema njegovim najavama, drugi hladniji period će početi oko 10. februara i trajaće kraće, od 7 do 10 dana, ali će doneti takođe mnogo snega i formiranje snežnog pokrivača.

Treći i poslednji ozbiljniji prodor hladnog arktičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta. Ristić je ranije naglasio da u toku tog meseca treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema nama i jaku košavu u košavskom regionu.

Tada najviša dnevna temperatura može preći 20 stepeni.

“Iako će generalno zima opet biti toplija od proseka, imaćemo solidan broj pravih zimskih dana sa snegom i mrazom. Biće i dosta padavina u hladnijim periodima uglavnom u obliku snega i oko 20 dana sa snežnim pokrivačem u nižim predelima. Zime koje smo imali u prošlom veku imale su prosečno 30 dana sa snežnim pokrivačem tako da je ovogodišnji broj nešto manji”, kazao je Ristić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

18 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: