Zdravlje

Potpisana inicijativa za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove u BiH

Potpisana inicijativa za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove u BiH
Foto: Pixabay | Potpisana inicijativa za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove

BANJALUKA, SARAJEVO, BRČKO – Fondovi zdravstvenih osiguranja u Bosni i Hercegovini potpisali su zajedničku inicijativu za ukidanje ili smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, a inicijativa će biti upućena svim nadležnim institucijama u BiH.

U inicijativi koju su potpisali Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH i Fond zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta zatraženo je ukidanje ili smanjivanje PDV-a ili da se sredstva prilikom raspodjele prihoda od indirektnih poreza po osnovu naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva namjenski usmjere na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih lica.

"BiH je jedina zemlja u regionu koja ima jedinstvenu stopu PDV-a na lijekove i medicinska sredstva u iznosu od 17 odsto, za razliku od Hrvatske i Makedonije gdje je  poreska stopa na lijekove 5 odsto, u Sloveniji 9,5 odsto,  i u Srbiji 10 odsto.  Koliko je to veliko opterećenje za fondove pokazuje i podatak da je samo u zdravstvenom sistemu Republike Srpske u prošloj godini za PDV plaćeno više od 100 miliona KM, što je gotovo jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept", navedeno je u zajedničkoj inicijativi gdje je dodano i da su troškovi po osnovu PDV-a u ustanovama u oblasti zdravstva Federacije BiH u 2022. iznosili više od 164 miliona KM.

"Kada je riječ o Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta, samo za lijekove na recept u prošloj godini, Fond je imao troškove PDV-a oko dva miliona KM, odnosno 5 odsto od ukupnih troškova zdravstvenog osiguranja na godišnjem nivou", naveli su iz ove tri institucije.

Naime, prema članu Zakon o porezu na dodatnu vrijednost BiH fondovi, odnosno zavodi zdravstvenih osiguranja i zdravstvene ustanove su izuzete od obaveza plaćanja PDV-a na medicinske usluge i usluge pružanja zdravstvene zaštite, ali su obavezni da plaćaju PDV na lijekove, medicinska sredstva i opremu koja se i nabavlja u cilju liječenja osiguranih lica i to po stopi od 17 odsto.

"To je dovelo do značajnog povećanja troškova pružanja zdravstvenih usluga, koji opterećuju poslovanje svih ustanova u zdravstvenom sistemu BiH", ističu oni.

Iako su, kako kažu, u više navrata ukazivali na ovaj problem, konkretnih aktivnosti vezanih za ovu tematiku nije bilo.

Ove institucije su u inicijativi navele da bi prilikom raspodjele prihoda od indirektnih poreza, a po osnovu naplaćenih sredstava PDV-a, trebalo namjenski rasporediti na entitetske budžete srazmjerno visini naplaćenih sredstava, a zatim ih usmjeriti u svrhu finansiranja usluga zdravstvene zaštite.

Iz fondova i zavoda zatražili su hitno razmatranje inicijative, a smanjenje  PDV-a bi finansijski rasteretilo fondove zdravstvenih osiguranja, ali i građane BiH.

"Zbog toga, još jednom apelujemo da razmotrite inicijative fondova, odnosno zavoda koje se odnose na povrat PDV-a ili na ukidanje ili smanjenje PDV na lijekove i medicinska sredstva, jer bi to značilo da će građani u konačnici imati još bolju i dostupniju zdravstvenu zaštitu", navodi se u zajedničkoj inicijativi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije