Vizuelna umjetnost

Izložba "Bata u 90 slika" premijerno otvorena u Istočnom Sarajevu

Izložba "Bata u 90 slika" premijerno otvorena u Istočnom Sarajevu
Foto: Srna | Izložba "Bata u 90 slika" premijerno otvorena u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Izložba fotografija pod nazivom "Bata u 90 slika" posvećena legendarnom srpskom i jugoslovenskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, koji je ostvario gotovo 300 uloga, premijerno je otvorena večeras u Istočnom Novom Sarajevu.

Postavka izložbe "Bata u 90 slika" sastoji se od fotografija slavnog glumca mnogih do sada i neobjavljenih iz arhiva "Borbe", jedne od najstarijih novinskih kuća sa ovih prostora.

Direktor časopisa "Borba" Andrija Jorgić rekao je novinarima da je ideja o ovoj izložbi nastala prije dva mjeseca, te da je u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije odlučeno da premijerno bude u Istočnom Sarajevu u okviru manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj".

"Iz `Borbine` bogate arhive sa porodicom Živojinović izabrali smo 90 fotografija, povodom 90 godina od Batinog rođenja. Imamo mnogo više fotografija, ali smo izabrali one koje najbolje predstavljaju našeg Batu", naglasio je Jorgić.

Jorgić je istakao da je se kulturom treba nastojati još više povezati Republika Srpska i Srbija, a ova izložba je dobar način za to.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Batina unuka, Dina Živojinović, koja je rekla da je izbor fotografija za porodicu bio emotivan proces, jer su neke vidjeli prvi put, i naglasila da su veoma zahvalni za priliku da te fotografije budu objavljene.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković rekao je da je za sve u Istočnom Sarajevu izuzetna čast i zadovoljstvo što imaju priliku da prvi vide izložbu "Bata u 90 slika".

"Zahvaljujući `Borbi` i porodici Živojinović ovo je jedno putovanje kroz njegov rani period, dane slave i priznanja, kao i period kada je postao naš heroj na filmskom platnu", ukazao je Janković, prenosi Srna.

Janković je istakao da je Kulturni centar danas potpisao i sporazum o saradnji sa "Borbom", izrazivši nadu da će u narednom periodu imati još sličnih projekata, te da je ova izložba prvi lijep znak da će ta saradnja biti uspješna i dugotrajna.

Izložbu "Bata u 90 slika" građani će moći da pogledaju narednih mjesec dana u holu Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, tako da će se naći i u programu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala malih scena i monodrame.

U okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj" 1. novembra u Doboju nastupio je Nacionalni ansambl "Kolo" iz Srbije.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije