Region

0

Hrvatski inspektorat naredio povlačenje spornih gaziranih pića Koka-kole

Izvor: Beta

Hrvatski inspektorat naredio povlačenje spornih gaziranih pića Koka-kole

Izvor: Unsplash / James Yarema

Državni inspektorat Hrvatske privremeno je zabranio stavljanje na tržište bezalkoholnih gaziranih pića za koje se sumnja da su doveli do trovanja i naložio njihovo povlačenje, saopšteno je danas u Zagrebu.

U saopštenju Državnog inspektorata navodi se da je sanitarna inspekcija odmah po primanju informacije o događanju u Rijeci obavila inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima i kod distributera u tom gradu.

Dodaje se da su uzeta četiri uzorka Romerkel (Romerquelle) pića za analizu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

"Ističemo da u inspekcijskim nadzorima u prometu nije zatečena suspektna serija Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobijenim telesnim povredama", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu inspektorata.

Navodi se i da je zbog jučerašnjih novih informacija o događanjima na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu sanitarna inspekcija izuzela "jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvežavajućeg bezalkoholnog pića od 500 ml iz samposlužnog aparata i još dva uzorka Coca cola  Original taste i Zero pića od 2 l iz maloprodajne trgovine".

I ti uzorci su na analizi u HZJZ. U saopštenju se navodi da je sanitarna inspekcija obavila i inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu u Zagrebu.

"U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i (tražila) povlačenje suspektnih proizvoda", istaknuto je u saopštenju.

Državni inspektorat je najavio da će po primanju rezultata analiza sanitarna inspekcija preduzeti zakonom propisane mere i o njima obavestiti javnost.

U Hrvatskoj je od juče prijavljeno više slučajeva sumnje na trovanje gaziranim pićima, a reč je uglavnom o lakšim povredama, osim u slučaju u Rijeci gde je pacijent zadobio hemijske povrede jednjaka, ali je stabilno.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas da se zasad preliminarno može reći da je dvoje od svih slučajeva direktno u vezi s konzumacijom pića.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tečnosti. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR