BiH

Politiko: Evropska komisija predlaže otvaranje pregovora sa BiH?

Politiko: Evropska komisija predlaže otvaranje pregovora sa BiH?
Foto: Pixabay | Politiko: Evropska komisija predlaže otvaranje pregovora sa BiH?

Evropska komisija podržala je otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, piše "Politiko", pozivajući se na evropske zvaničnike.

Isti list navodi da "zeleno svjetlo" za BiH nije dobro prošlo među nekim diplomatama EU, koji su ukazivali na nazadovanje BiH u pogledu vladavine prava.

"Dodijelili smo BiH status kandidta pod pretpostavkom da će to podstaći reforme, a od tada smo vijdeli samo pogoršanje vldavine prava i političke situacije. Kako sada možemo da odlučimo da otvorimo pregovore sa njima i da dalje očekujemo da druge zemlje kandidati marljivo sprovode svoje reforme", upitao je diplomata EU, a prenosi Politiko.

Ovaj list podsjeća da bi Evropska komisija trebala da obajvi dugo očekivani izvještaj o proširenju i u svim zemljama zapadnog Balkana velike su nade da će se EU konačno pokrenuti u smislu njihovih kandidata za članstvo.

Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija dobile su prije više od deset godina status kandidata, što je prvi veliki korak ka pridruživanju EU, ali su od tada "zaglavljene" u spornim pregovorima o članstvu.

Konačnu oludku o eventualnom otvaranju pregovora sa BiH ipak donosi Evropski savjet koji će zasijedati polovinom decembra, a uoči tog sastanka Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku okupiće u Briselu lidere zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije