Dostupni linkovi

Mađarska smenila direktora muzeja zbog prikazivanja LGBT sadržaja mlađim od 18


Plakat izložbe World Press Photo nalazi se u Narodnom muzeju u Budimpešti, Mađarska, 1. novembar 2023.
Plakat izložbe World Press Photo nalazi se u Narodnom muzeju u Budimpešti, Mađarska, 1. novembar 2023.

Mađarska vlada je 6. novembra smenila direktora Narodnog muzeja nakon što je navodno dozvolio mlađim od 18 godina da posete izložbu World Press Photo sa LGBT sadržajem uprkos zakonskoj zabrani.

Prošlog meseca krajnje desničarska stranka Mi Hazank (Naša domovina) pokrenula je vladinu istragu o tom pitanju.

Pozvala se na zakon iz 2021. koji zabranjuje "prikazivanje i promociju homoseksualnosti" u knjigama i filmovima dostupnim mlađim od 18 godina.

Zakon, za koji vlada premijera Viktora Orbana kaže da ima za cilj da zaštiti decu, naišao je na kritiku Evropske unije i grupa za ljudska prava.

Nakon vladine istrage, muzej je saopštio da nema pravo da traži od posetilaca ličnu kartu kako bi utvrdio njihovu starost, ali je na svojoj web stranici objavio napomenu u kojoj se mlađi od 18 godina pozivaju da ne posećuju izložbu.

Ministar za kulturu i inovacije rekao je u saopštenju 6. novembra da je Laslo Simon, direktor muzeja, smenjen zbog nepoštovanja "zakonskih obaveza institucije".

Sajmon je priznao da je otpušten u objavi na Fejsbuku, ali je negirao da je muzej namerno prekršio bilo kakve zakone. Rekao je da je muzej odmah označio starosno ograničenje na svojoj web stranici "bez odlaganja".

Ministarstvo kulture i portparol vlade nisu odmah odgovorili na pitanja Reutersa.

Sajmon, bivši poslanik Orbanove konzervativne stranke Fides, ironično se zahvalio desničarskoj stranci "Moja domovina" u ranijem postu na Fejsbuku što je dala publicitet izložbi jer su se tokom vikenda formirali dugi redovi ispred muzeja.

Ranije ove godine neki mađarski knjižari kažnjeni su zbog prodaje knjiga koje prikazuju homoseksualnost, a koje nisu bile upakovane u plastiku kako to nalaže zakon.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG