04. novembar  2023. 18.49  | Izvor: RTV (Aleksandra Bundalo)

Dulići iz Đurđina gaje preko 400 krava i obrađuju oko 350 hektara oranica

SUBOTICA -

Proizvodnja mleka na poljoprivrednom gazdinstvu Dulića iz Đurđina je porodični posao, a kako navode naši domaćini, mlečno govedarstvo još uvek je isplativa grana agrara zahvaljujući državnim podsticajima u vidu subvencije od 40 hiljada dinara po grlu i premiji od 19 dinara po litru. Uz navedeno, kako ističu Dulići, rentabilnost se ostvaruje i kroz pravo prečeg zakupa državnih oranica, po osnovu stočarske proizvodnje.

video icon

vlcsnap, 2023, 11, 04, 17h59m56s983

Na farmi, poljoprivredno gazdinstvo Dulića ima preko 400 grla Holštajn-frizijske rase i nešto Simentalaca i sa tom brojnošću životinja najveći su proizvođači mleka u Đurđinu. Obrađuju oko 350 hektara oranica sa kojih obezbeđuju hranu za ishranu grla, a dominantno učešće Holštajn rase je zbog njene visoke mlečnosti.

Dnevno se na ovoj farmi proizvede preko 3.500 litara belog napitka koji otkupljuje Imlek. Mleko je u ekstra klasi jer se vodi računa o higijeni i pravilima dobre proizvođačke prakse u proizvodnji sirovine. S uračunatom državnom premijom, cena mleka dostiže preko 80 dinara za litar.

U subotičkom kraju, kako kaže direktor Poljoprivredne stručne službe u Subotici Damir Varga,nestaju manje farme muznih krava, a veće povećavaju broj grla na muži.

Povećanju broja grla kod farmera koji imaju veću proizvodnju mleka doprinela su državna davanja, kao i pravo prečeg zakupa državnih oranica po osnovu stočarske proizvodnje.