Književnost

Položeno cvijeće na spomenike Dučiću i Njegošu

Položeno cvijeće na spomenike Dučiću i Njegošu
Foto: Srna | Položeno cvijeće na spomenike Dučiću i Njegošu

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i pjesnik Đorđo Sladoje položili su cvijeće na spomenik velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću u okviru manifestacije "Dučićeve večeri poezije".

Ćurić je rekao novinarima da je ova manifestacija značajna za Trebinje, ali i Republiku Srpsku i region.

"Došao je veliki broj pjesnika iz regiona. Ovo je veliki dan za nas, ne smijemo da zaboravimo ko su nam bili preci", rekao je Ćurić i naglasio da je pjesnik Dučić ostavio velika djela.

Pjesnik Đorđo Sladoje rekao je novinarima da danas postoji bizarna situacija da je Srbe potrebno ubijediti da pišu ćirilicom.

On je istakao da je jezik temelj identiteta, a da se Trebinje nalazi na prilično visokoj duhovnoj koti, prenosi Srna.

Direktor Narodne biblioteke Matice Srpske Selimir Radulović rekao je novinarima da je Jovan Dučić bio pjesnik vjere, koji je svaku svoju pjesmu tako izvajao da se ništa ne može dodati, niti oduzeti, te da mu je posebno zanimljiv Dučićev odnos prema Bogu koji je predstavio u nekoliko velikih pjesničkih cjelina.

Cvijeće je položeno i na spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu, dok je u Muzeju Hercegovine priređena tribina "Još dvije, tri riječi o jeziku, rode", o otvorenim problemima srskog jezika danas.

U Muzeju Hercegovine će u 18.30 časova biti otvorena izložba "Helena, Serbije regina", Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije.

Centralni dio manifestacije biće održan večeras u Kulturnom centru u 20.00 časova kada počinje svečana akademija "Kod kneza na balu".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije