Dostupni linkovi

Severna Koreja navodi da zatvara deo ambasada radi veće efikasnosti diplomatije


Ambasada Severne Koreje u Španiji je navodno jedna od onih koje će biti zatvorene
Ambasada Severne Koreje u Španiji je navodno jedna od onih koje će biti zatvorene

Severna Koreja je u petak potvrdila da zatvara neke ambasade u pokušaju da "efikasno reorganizuje svoje diplomatske kapacitete", dok Južna Koreja tvrdi da taj potez ukazuje na muke Pjongjanga pod teretom sankcija.

Severna Koreja bi trebalo da zatvori desetak ambasada i konzulata, među kojima su predstavništva u Španiji, Hongkongu i više afričkih zemalja, što bi moglo da znači zatvaranje skoro 25 odsto njenih misija širom sveta.

Portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova potvrdio je u izjavi na sajtu ministarstva da se neke misije zatvaraju, ali je dodao da se otvaraju nove.

"Mi sprovodimo operacije povlačenja i uspostavljanja diplomatskih misija u skladu s promenljivim globalnim okruženjem i nacionalnom spoljnom politikom", rekao je portparol, navodeći da je to normalna aktivnost.

Severna Koreja, suočena s opsežnim sankcijama zbog njenog nuklearnog i raketnog programa, ima poslovne veze i prijateljske diplomatske odnose sa sve manjim brojem prijatelja iz doba Hladnog rata.

Severnokorejske misije su se povremeno bavile nezakonitim aktivnostima, navode međunarodnim posmatrači, kako bi prikupile gotovinu za finansiranje svojih operacija i poslale ih nazad u Pjongjang.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi odnosima sa Severnom Korejom, saopštilo je ove nedelje da je zatvaranje nekih diplomatskih misija Severne Koreje znak teško zarađuju novac u inostranstvu usled međunarodnih sankcija.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG