Njega slave lekari i farmaceuti: Ko je bio Sveti Luka 1foto wikipedia Ninam

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Sveti Luka, koga mnogi pravoslavci u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu.

Sveti Luka se smatra zaštitnikom lekara, a kao svog zaštitnika slave ga i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija SPC za umetnost i konzervaciju. Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica, apoteka, farmaceuta i bolesnika.

Jevanđelista Luka je bio je lekar i prijatelj apostola Pavla. Smatra se da je bio Grk, rodom iz Antiohije, od neznabožačkih roditelja.

Predanje tvrdi da se bavio živopisom i da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Pratio je apostola Pavla na drugom i trećem misionarskom putovanju, od Filipa do Rima. Posle smrti apostola Pavla, nastavio je da propoveda Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Makedoniji i drugim zemljama.

Prema predanju, apostol Luka je imao 84 godine kad su ga uhvatili idolopoklonici i ubili obesivši ga o granu masline u gradu Tebi Beotijskoj.

Sveti Luka je napisao Sveto Jevanđelje po Luki – treće jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu), i Dela apostolska.

Smatra se da je Sveto Jevanđelje po Luki napisao oko 60. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari