Igor Mirović: Ištvan Pastor je bio lider mađarske zajednice u Vojvodini za ponos i ugled

Smrt predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora ogroman je gubitak za politički i parlamentarni život Vojvodine i Srbije, saopšteno je iz pokrajinskog parlamenta.
"Izražavajući najdublje saučešće porodici i Savezu vojvođanskih Mađara, Skupština Vojvodine zauvek će biti zahvalna na mudrosti i posvećenosti kojom se Pastor uvek rukovodio u vođenju Skupštine", navodi se u saopštenju. 
I predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je saučešće porodici Ištvana Pastora i mađarskoj zajednici u našoj zemlji.
"Primio sam sa nevericom vest da nas je posle kraće bolesti napustio Ištvan Pastor, sa kojim sam, još od devedesetih godina delio poslaničke klupe u parlamentu, a poslednjih gotovo osam godina i zajedničku i najveću odgovornost za politički rad u Vojvodini i njen razvoj", naveo je Mirović.
 
Dodaje da je Pastor "plenio otvorenošću i poštovanjem argumenata i velikim uvažavanjem srpskih stavova i razumevanjem zajedničke sudbine i zajedničkih izazova".
 
"Bio je lider mađarske zajednice u Vojvodini za ponos i ugled, i drug i prijatelj na koga sam mogao da se oslonim. Zastupao je principe u javnom delovanju, a danas je takvih ljudi malo i tim pre je plenio svojim stavovima i zalaganjem. Srpsko-mađarsko prijateljstvo uzdignuto je na visok nivo zahvaljujući i njemu i to će biti beleg za večno pamćenje", ističe predsednik Pokrajinske vlade.
 
"Njegova predanost i posvećenost mađarskoj zajednici u Srbiji bila je potpuna i sveobuhvatna i ostavila je trajne rezultate ugrađujući ovu zajednicu u temelje zajedništva koje nam je nasušno potrebno. Njegovim odlaskom izgubili smo prijatelja, saveznika i pregaoca koji će nam u budućnosti nedostajati i više nego što smo u stanju da to danas shvatimo", navodi Igor Mirović.
 
Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor preminuo je danas u 68. godini. Bio je predsednik Skupštine Vojvodine u tri mandata, od 2012. godine do danas.
 
Odlikovan je Sretenjskim ordenom Prvog stepena Republike Srbije, kao i državnim ordenom za zasluge Republike Mađarske.

Komentari 7

  • Baki

    31.10.2023 08:29
    Ns
    Čovek je umro,imajte bar malo poštovanja.
  • Alan

    31.10.2023 08:03
    Ford
    Ko je čitao Alan Ford zna na koga liči...
  • Miodrag

    31.10.2023 07:46
    Odlazi jos jedan gospodin medju politicarima.Iskreno saucesce predsednice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.