30. oktobar  2023. 14.33  | Izvor: RTV(Rada Stajić)

Kolika je bezbednost novinara u Srbiji?

SUBOTICA -

Od početka ove godine, na osnovu podnetih krivičnih prijava, formirano je 60 predmeta u vezi sa događajima počinjenim na štetu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, a prvostepena ili konačna odluka doneta je u 16 predmeta.

Ove podatke saopštio je Veran Matić, predsednik ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara koja je održala sastanak u Subotici.

bezbednost, novinara,, tribina

“Bezbednost novinara ugrožavana je kroz pretnje ubistvima kao i verbalne i fizičke napade. Stalna radna grupa nastoji da poduči novinare šta sve oni sami mogu da urade ako se nađu u situaciji da je njihova bezbednost ugrožena, a sa policijom i tužilaštvima radimo drugu vrstu treninga i komunikacije da bi se povećala njihova efikasnost i kada je reč o prevenciji i kada je reč o rešavanju ovih slučajeva”, kaže Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara postoji pet godina.

Njeni članovi su predstavnici svih medijskih udruženja – Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) kao i policije, tužilaštva i OEBS-a, a cilj je povećanje bezbednosti medijskih radnika.

Nakon sastanka Stalne radne grupe, u Subotici je održan i trening za novinare, predstavnike lokalne policije i tužilaštva sa ciljem preventivnog delovanja i bržeg rešavanja slučajeva u kojima je ugrožena bezbednost medijskih radnika.