29. oktobar  2023. 17.47  | Izvor: RTV (Laura Vujković)

Kod moždanog udara brza reakcija presudna za dalji oporavak, kako da odreagujete?

NOVI SAD -

Još jedan Svetski dan borbe protiv moždanog udara Srbija dočekuje sa zabrinjavajućom statistikom. U našoj zemlji godišnje moždani udar doživi više od 25.000 ljudi, među kojima je sve više mladih. To je jedan od vodećih uzroka smrtnosti i invaliditeta kod nas, i zato je rano prepoznavanje simptoma od presudnog značaja, poručuju lekari.

video icon

Moždani udar je bolest koja nastaje iznenada, poput groma iz vedrog neba. Može da se desi bilo kome i bilo kada, a prvi minuti od nastanka su presudni za oporavak, i zato je brza reakcija, najvažnija.

bolnica, bolesnicka, soba, urologija, klinika, za, urologiju, inside, number, nine

“Kada im se iskrive usta, kada imaju slabost ruke ili noge, trnjenje jedne strane tela, poremećaj govora, nestabilnost, da se što pre jave u ustanovu gde mogu dobiti adekvatnu terapiju, s obzirom na to da ta terapija može značajno da utiče na oporavak pacijenta“, objašnjava dr Jelena Milojković, načelnica Odeljenja urgentne neurologije Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine.

Ukoliko se pacijent javi u Urgentni centar u prva četiri i po sata od moždanog udara šanse za preživljavanjem bez trajnog invaliditeta, uz adekvatnu terapiju, su velike.

“Neka gruba statistika kaže da trećina pacijenata nakon moždanog udara ne preživi prvih godinu dana, trećina pacijenata ostane sa nekim trajnim posledicama, a da se trećina pacijenata oporavi u potpunosti i sposobna je da se vrati ranijim aktivnostima i ranijem načinu života“, dodaje doc. dr Željko Živanović, upravnik Klinike za neurologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine.

Upravo način života, odnosno prehrambene i druge navike, mogu da spreče četiri od pet moždanih udara, poručuju lekari.

“Jako je važno da bolesnici mere krvni pritisak i da leče arterijsku hipertenziju, takođe je jako važno da leče šećernu bolest, prestanu sa pušenjem, da smanje unos alkohola, da su fizički aktivni, savetuju se šetnje pola sata dnevno, da redukuju svoju telesnu težinu“ prof. dr Mirjana Jovićević, zamenica upravnika Klinike za neurologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine.

I ne manje važan savet je da se izbegavaju konfliktne i stresne situacije, naročito kod osoba koje su već imale moždani udar, s obzirom na to da se oni mogu ponoviti i godinu dana kasnije koji se neretko završavaju smrću. Podsetimo, u Srbiji svakih 45 minuta jedna osoba doživi moždani udar, u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine godišnje se hospitalizuje oko hiljadu pacijenata, među kojima ima i sve više mlađih od 50 godina.

 

 

Tagovi