Svijet

Rusija rasporedila borbene delfine

Rusija rasporedila borbene delfine
Foto: N.N. | Rusija rasporedila borbene delfine

Prema informacijama iz novog izvještaja, Rusija je rasporedila svoje posebno obučene borbene delfine tokom vrhunca borbe u južnoj Ukrajini - kao dio poteza kojim Moskva proširuje korištenje životinja u Crnom moru, prenosi Newsweek.

Kako je nakon novih slika izvijestio Naval News u oktobru, nastambe za delfine pojavile su se u ruskoj pomorskoj bazi u Novoozernu, nedaleko od zapadnog krimskog grada Jevpatorije.

"Cilj raspoređivanja vojnih delfina u Novoozernu je odbrana od ukrajinskih specijalnih snaga koje predstavljaju stvarnu prijetnju u tom području. Nastambe su se pojavile na zapadnom Krimu oko avgusta ove godine", objavili su oni, a prenosi Jutarnji.

Borbeni delfini nisu nova pojava u ovom ratu, jer izvještaji već dugo sugerišu da je Rusija trenirala i koristila vojne životinje oko svoje crnomorske baze u Sevastopolju, krimskom lučkom gradu.

Novoozern u kojem su trenutno postavljeni delfini, nalazi se sjeverno od Sevastopolja i bliže je južnoj Ukrajini, gdje bjesne neke od najvećih borbi, nego glavnoj crnomorskoj ruskoj bazi.

Američka mornarica takođe je koristila delfine decenijama.

Krajem juna, britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija uložila u "velika poboljšanja" svoje baze u Sevastopolju, uključujući "povećan broj obučenih morskih sisavaca".

"Slike baze pokazuju gotovo udvostručenje plutajućih bokseva za sisavce u kojima su vjerovatno bili delfini", objavila je vlada Ujedinjenog Kraljevstva u obavještajnom izvještaju.

Dodali su da je Rusija istrenirala mnoštvo životinja za razne misije od kojih su delfini koji žive na Krimu namijenjeni odbrani od neprijateljskih ronilaca.

"U ruskim arktičkim vodama moskovske su snage takođe koristile Beluga kitove i foke", zaključilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije