Najnovije vesti
Vesti Svet
Putin pravi "osovinu zla": Ruski lider okupio predstavnike Hamasa i Irana u Moskvi

PUTIN PRAVI "OSOVINU TERORA" "Kremlj ima korist od haosa i sukoba": Okupio važne goste u Moskvi, ovaj sastanak bi trebalo da upali ALARME NA ZAPADU

Vladimir Putin je pokušao da interveniše u bliskoistočnom sukobu u četvrtak pozivajući visoke lidere Hamasa i Irana u Moskvu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Vitaliy Belousov/ Sputnik/ Profimedia, Ap/ Gavriil Grigorov / Ringier
.

U potezu koji je Izrael osudio kao "davanje podrške terorizmu", ruski zvaničnici su se sastali sa grupom koja ih je pohvalila zbog "aktivne uloge" u ratu.

Ali Baheri Кani, zamenik ministra spoljnih poslova Irana, glavnog spoljnog sponzora Hamasa, takođe je bio u Moskvi na razgovorima.

Događaji su izazvali zabrinutost Zapada da Rusija formira "osovinu terora" sa Hamasom, uz posredovanje Irana, koji već snabdeva Moskvu dronovima za njen rat u Ukrajini.

Hamas je lično pohvalio Putina za njegov stav o sukobu i priznao "aktivnu ulogu ruske diplomatije" u razgovorima o nedavnoj "izraelskoj agresiji na Pojas Gaze i strategijama za zaustavljanje izraelskih zločina".

Na fotografiji koju je objavio Hamas vidi se Basem Naim, šef za međunarodne odnose, i Musa Abu Marzuk, visoki član politbiroa grupe, na sastanku sa Mihailom Bogdanovim, Putinovim specijalnim izaslanikom za Bliski istok.

Zapadni posmatrači kažu da sastanci sugerišu da je Putin napustio svoj dugogodišnji savez sa Izraelom u korist bližih veza sa Iranom i njegovim islamističkim saveznicima, koji su izveli terorističke napade na Izrael 7. oktobra i pojačali kampanju bombardovanja američkih trupa širom Bliskog istoka.

Vladimir Putin
Foto: NG HAN GUAN / Tanjug/AP
Vladimir Putin

Lioir Hijat, portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da poziv visokih zvaničnika Hamasa u Moskvu vidi kao nepristojan korak koji daje podršku terorizmu i legitimiše zločine Hamasovih terorista.

Govoreći u Ujedinjenim nacijama u četvrtak, iranski ministar spoljnih poslova rekao je da je zemlja spremna da "igra svoju ulogu" u oslobađanju Hamasovih talaca, ali je pozvao na razmenu sa 6.000 Palestinaca koje drži Izrael.

- Islamska Republika Iran je spremna da odigra svoju ulogu u ovom veoma važnom humanitarnom poduhvatu, zajedno sa Кatarom i Turskom. Naravno, oslobađanje 6.000 palestinskih zatvorenika je još jedna potreba i odgovornost globalne zajednice - rekao je on.

Ciljani napad priprema za kopnenu ofanzivu

Međutim, izraelski lideri su rekli da nameravaju da nastave sa kopnenom ofanzivom protiv Hamasa, pokrenuvši raciju u severnoj Gazi u pokušaju da pripreme teritoriju za invaziju punog razmera.

Snimci Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) pokazuju tenkove, druga oklopna vozila i buldožere kako prelaze u opkoljenu enklavu i, kako se čini, otvaraju vatru.

U saopštenju IDF-a se navodi da je kratak ciljani napad bio deo "priprema za sledeću fazu borbe", dok je Joav Galan, izraelski ministar odbrane, rekao da kopnena invazija na Gazu "nije daleko".

Benjamin Netanjahu je u sredu u televizijskom obraćanju u udarnom terminu rekao da je izraelska "paklena vatra već eliminisala hiljade terorista", dodajući da je svaki član Hamasa "osuđen na propast" i da je ovo samo početak.

Ali Galant je rekao da Izrael "nema interesa da proširi rat" izvan trenutnog sukoba sa Hamasom u Gazi kako bi uključio Iran ili druge njegove zastupnike u regionu.

Analitičari su upozorili da bi nova osovina između Rusije, Irana i Hamasa mogla dodatno da podstakne tenzije u regionu i proširi se na sukob sa Izraelom i njegovim zapadnim pristalicama, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

Кasra Aarabi, direktor istraživanja IRGC-a u Ujedinjeno protiv nuklearnog Irana, rekao je da je Rusiju i Iran ujedinilo "neprijateljstvo prema Zapadu, međunarodnom poretku zasnovanom na liberalnoj vladavini i liberalnim vrednostima" i da je nova osovina terora protiv Zapada na horizontu.

- Vest da je teroristička grupa Hamas koju podržava Iran dočekana u Moskvi trebalo bi da bude izuzetno zabrinjavajuća za Zapad - rekao je on.

Moskva ima korist od haosa i sukoba

Džonatan Harunof, direktor komunikacija u Jevrejskom institutu za nacionalnu bezbednost Amerike, rekao je da bi sastanci "mogli da dovedu do rastućeg globalnog cepanja između Istoka i Zapada".

- To bi takođe moglo da signalizuje spremnost Moskve da napusti svoje dugogodišnje veze sa Izraelom kako bi se širila i imala koristi od haosa i sukoba - dodao je on.

Ali izgleda da Moskva traži kratkoročne dobitke dok je arapski svet besan zbog nedostatka odgovora Zapada na izraelsko bombardovanje Gaze, rekao je za "Telegraf" Aleksandar Gabujev, direktor Centra za Evroaziju Кarnegi Rusija u Berlinu.

- Glavna poruka ovde je da globalnoj muslimanskoj zajednici pokažu da su na njenoj strani i da je Amerika licemerna - rekao je on.

U nedavnom govoru, Putin je za nasilje na Bliskom istoku okrivio neuspehe američke diplomatije, optužujući Vašington da nije pomogao u stvaranju palestinske države.

Ponudio se i kao posrednik između dve strane, tvrdeći da "niko ne može da sumnja da igramo u korist jedne od strana".

Кao odgovor na nedavne napade grupa koje podržava Iran u regionu, SAD su u četvrtak objavile da će rasporediti oko 900 dodatnih vojnika za jačanje vazdušne odbrane.

Američke trupe su prošle nedelje napadnute najmanje 12 puta u Iraku i četiri puta u Siriji. Pentagon je u četvrtak potvrdio da je 19 američkih vojnika zadobilo povrede mozga u napadima.

Velika Britanija je poslala dodatne snage u region kao pomoć Americi, koja imaj dva nosača aviona u blizini izraelskih obala. Britanska vojska i zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova takođe su poslati u region da podrže britanske građane koji su blokirani u Pojasu Gaze.

Dok je kopnena granica Gaze sa Egiptom povremeno otvarana kako bi se omogućila isporuka pošiljki pomoći, civilima zarobljenim na toj teritoriji nije dozvoljen izlazak.

Lideri Evropske unije pozvali su u četvrtak na "humanitarne koridore" da bi se pomoglo Gazi, nakon višesatnih pregovora na samitu bloka u Briselu.

Hezbolah
Foto: WAEL HAMZEH / EPA;
Hezbolah

Članice bloka odavno su podeljene na propalestinske, kao što su Irska i Španija, i čvrste pristalice Izraela, uključujući Nemačku i Austriju.

Bilo je i znakova mogućeg loma u antiizraelskoj koaliciji islamističkih grupa, pošto je Hamas sugerisao da se Hezbolah nije dovoljno borio na severu.

Spekuliše se da je Hezbolah bio umešan u planiranje napada na Izrael i da je poslednjih nedelja u više navrata razmenjivao prekograničnu vatru sa Izraelom, ali se do sada suzdržavao od velikog napada iz Libana.

Hasan Nasralah, vođa grupe, sastao se u sredu sa liderima Hamasa i palestinskog Islamskog džihada kako bi razgovarali o tome kako postići "pobedu" nad Izraelom.

Najnovije informacije o dešavanjima u ratu u Izraelu možete pročitati u našem blogu.