1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o primirju

28. oktobar 2023.

Generalna skupština UN pozvala je velikom većinom na „hitni humanitarni prekid vatre“ u Gazi. Rezolucija, u kojoj se ne pominje teroristički Hamas, naišla je na oštre kritike Izraela. Kako su glasali EU, NATO, G7...?

https://p.dw.com/p/4Y8em
Rezultat glasanja Generalne skupštine UN, 27.10.2023.
Rezultat glasanja Generalne skupštine UN, 27.10.2023.Foto: Bebeto Matthews/AP Photo/picture alliance

Tačno tri sedmice od velikog napada terorista Hamasa na Izrael, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na vanrednoj sednici usvojila rezoluciju kojom se poziva na „hitno i trajno humanitarno primirje" između izraelskih snaga i militanata Hamasa u Gazi. Poziva se na „hitno" obezbeđivanje vode, hrane, goriva i struje „u dovoljnim količinama", kao i na „nesmetan" pristup humanitarnoj pomoći.

Rezolucija takođe osuđuje „sve akte nasilja nad palestinskim i izraelskim civilima, uključujući sve akte terorizma i neselektivne napade." U tekstu se takođe izražava „zabrinutost zbog nedavne eskalacije nasilja od napada 7. oktobra" - ali bez pominjanja Hamasa po imenu.

Za nacrt rezolucije koju je predložio Jordan glasalo je 120 zemalja, protiv je bilo 14, a uzdržanih 45, uključujući Nemačku i Srbiju.

Rezolucija je tako postigla neophodnu dvotrećinsku većinu. Za razliku od onih koje donosi Savet bezbednosti UN, rezolucije Generalne skupštine UN nisu pravno obavezujuće, smatra se da imaju više simboličan efekat.

Među 14 zemalja koje su glasale protiv rezolucije su Izrael i njegov najbliži saveznik SAD, kao i četiri članice EU - Austrija, Češka, Mađarska i Hrvatska.

Protiv su glasale i dve zemlje Latinske Amerika - Gvatemala, Paragvaj, te pacifička ostrvske države Mikronezija, Fidži, Maršalska ostrva, Nauru, Papua nova Gvineja i Tonga.

Izrael oštro osuđuje, teroristički Hamas pohvalio

Rezolucija je, kako se i očekivalo, naišla na različite reakcije dveju strana u sukobu.

„Odlučno odbijamo odvratni poziv Generalne skupštine UN na prekid vatre", napisao je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen na platformi X. „Izrael namerava da eliminiše Hamas, na isti način na koji se svet odnosio prema nacistima i terorističkoj miliciji Islamska država", napisao je on.

Posle glasanja u Generalnoj skupštini UN u Njujorku, izraelski ambasador u UN Gilad Erdan govorio je o „mračnom danu za UN i čovečanstvo" koji će sa sramotom ući u istoriju. Svi su videli da Ujedinjene nacije više nemaju „trunke legitimiteta ili relevantnosti".

Teroristička islamistička organizacija Hamas, koja vlada u Pojasu Gaze i koja je odgovorna za veliki napad na Izrael 7. oktobra, pohvalila je usvajanje rezolucije i pozvala UN da preduzme mere za njeno sprovođenje.

Berbok objašnjava uzdržanost Nemačke

Nemačka je „intenzivno radila na postizanju uravnotežene rezolucije o Bliskom istoku", rekla je ministarka inostranih poslova Analena Berbok posle glasanja, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova u Berlinu.

Analena Berbok
Analena BerbokFoto: Thomas Koehler/Photothek/IMAGO

Važne tačke kao što su „jasna osuda svih terorističkih akata i barem poziv na oslobađanje talaca” sadržane su u tekstu.

„Pošto rezolucija ne imenuje jasno Hamasov teror, ne poziva dovoljno jasno na oslobađanje svih talaca i ne afirmiše pravo Izraela na samoodbranu, mi i mnogi naši evropski partneri odlučili smo na kraju da ne pristanemo na rezoluciju", objasnila je ministarka zašto se Nemačka uzdržala od glasanja.

Francuski ambasador objašnjava zašto je Francuska glasala za rezoluciju

Francuski ambasador Nikolas de Rivijer, govoreći nakon usvajanja rezolucije, rekao je da je njegova delegacija glasala za, jer "ništa ne opravdava ubijanje civila".

„Moramo da radimo kolektivno na uspostavljanju humanitarnog primirja jer je situacija u Gazi katastrofalna" rekao je on kao i sledeće: „Skupština mora da pozove na oslobađanje talaca". Međutim, usvajanje ove rezolucije ne može da zameni napore Saveta bezbednosti niti odluke koje taj organ sada mora da usvoji, rekao je on. Francuska je jedna od 5 stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Kako su glasale članice SB UN?

Stalne članice saveta bezbednosti UN sa pravom veta: Rusija, Kina i Francuska su glasale za rezoluciju(3), dok su SAD glasale protiv (1) a Velika Britanija je bila uzdržana (1).

Savetom bezbednosti u oktobru predsedava Brazil koji je glasao za rezoluciju kao i Švajcarska, Malta, Ekvador, Ujedinjeni Arapski Emirati, Mozambik, Gabon, Gana (8), dok su uzdržane bile Japan i Albanija (2).

Kako su glasale 27 članica EU?

Od 27 članica EU njih 8 je glasalo za rezoluciju: Francuska, Belgija, Portugalija, Španija, Irska, Luksemburg, Malta, i Slovenija.

Četiri članice su glasale protiv: Austrija, Češka, Mađarska i Hrvatska.

Ostalih 15 članica su bile uzdržane.

Jens Stoltenberg (Nato) i Ursula fon der Lajen (Evropska komsija) 2023.
Jens Stoltenberg (Nato) i Ursula fon der Lajen (Evropska komsija) 2023.Foto: Dursun Aydemir/AA/picture alliance

Kako su glasale 31 članica NATO?

Za rezoluciju je glasalo 9 članica: Turska, Norveška, Belgija, Luksemburg, Francuska, Španija, Portugalija, Slovenija i Crna Gora.

Protiv su glasale četiri članice - SAD, Mađarska, Češka i Hrvatska - dok su ostalih 18 država bile uzdržane.

Kako su glasale članice G7?

Francuska je glasala za (1), SAD su glasale protiv (1), dok su ostale članice bile uzdržane - Kanada, Japan, Velika Britanija, Italija i Nemačka (5).

Kako su glasale članice BRIKS-a?

Osim Indije koja je bila uzdržana, ostale članice BRIKSa — Brazil, Kina, Rusija i Južna Afrika su glasale za rezoluciju.

A osim Etiopije, koja je bila uzdržana, sve države koje se 1. januara 2024. pridružuju zajednici pod novim imenom BRIKS plus - Argentina, Egipat, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, 
glasale su za rezoluciju.

Kako su glasale zemlje Zapadnog Balkana?

Za rezoluciju su glasale dve države - Bosna i Hercegovina i Crna Gora, a uzdržane su bile ostale tri: Albanija, Severna Makednija i Srbija.

D. Roščić

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.