Trampov saveznik na rukovodećoj poziciji: Ko je Majk Džonson, novi predsedavajući Predstavničkog doma SAD?

27.10.2023

21:13

0

Nije baš poznato ime u SAD, a imao je prilično brz politički uspon

Trampov saveznik na rukovodećoj poziciji: Ko je Majk Džonson, novi predsedavajući Predstavničkog doma SAD?
Copyright AP Photo/Alex Brandon

Predstavnički dom američkog Kongresa u sredu je prekinuo višenedeljni zastoj i izabrao novog predsedavajućeg, što mu je omogućilo da nastavi sa uobičajenim poslovima, od kojih je najvažniji usvajanje budžeta za 2024.

Čovek kog je odabrala tesna republikanska većina jeste predstavnik Majk Džonson, koji je predstavljao četvrti kongresni okrug Luizijane od 2017. Pošto je u Kongresu bio samo šest godina, ima najkraći mandat u Predstavničkom domu u poslednjih 140 godina.

- Želim da zahvalim svima na poverenju koje ste mi dali da nas vodim u ovom istorijskom trenutku bez presedana. Izazov pred nama je veliki, ali sada je vreme za akciju i neću vas izneveriti - rekao je Džonson nakon što je položio zakletvu.

Ipak, Džonson nije baš poznato ime u Sjedinjenim Američkim Državama, za razliku od nekoliko drugih članova Republikanske stranke koji nisu uspeli da prikupe glasove da postanu predsednik Predstavničkog doma.

Brz politički uspon

Rođen u Šrivportu u Luizijani 1972. godine, Džonson je sin vatrogasca i najstariji je od četvoro dece. Studirao je poslovnu administraciju na Državnom univerzitetu u Luizijani i kasnije postao doktor prava u toj instituciji.

AP Photo/J. Scott Applewhite
 

Pre nego što je ušao u politički život, Džonson je radio kao advokat, čime je započeo zalaganje za konzervativne političke ciljeve, pre svega postavši portparol Fonda za odbranu Alijanse, koji je kasnije postao Alijansa za odbranu slobode (ADF), grupa koja podržava hrišćanstvo u školama i protivi se abortusu i LGBTQ pravima i obrazovanju.

Godine 2015. kandidovao se na specijalnim izborima za upražnjeno mesto u Predstavničkom domu Luizijane. Dve godine kasnije prerano je napustio funkciju da bi preuzeo mesto u Predstavničkom domu američkog Kongresa nakon pobede na izborima.

Podrška Izraelu

Nakon što je u sredu položio zakletvu kao govornik, Džonson je rekao da će njegov prvi zadatak, čak i pre usvajanja hitnih zakona o budžetu, biti usvajanje simbolične rezolucije kojom se osuđuje Hamas i izražava podrška ratu Izraela protiv militantne grupe sa sedištem u Gazi.

- Ne smemo da se pokolebamo, najveći saveznik naše nacije na Bliskom istoku je na udaru. Prva rezolucija koju ću uskoro izneti ovde jeste podrška našem dragom, dragom prijatelju Izraelu, a mi kasnimo sa njom - rekao je on.

AP Photo/Alex Brandon
 

Sjedinjene Američke Države će, rekao je Džonson, pokazati Izraelu i celom svetu da je „varvarstvo“ Hamasa „jadno i pogrešno“ i da se SAD zalažu za dobro u sukobu.

Američki predsednik Džozef Bajden izrazio je slične stavove, tražeći od Kongresa milijarde dolara za Izrael i protiveći se pozivima na prekid vatre.

„Transparentnost“ u podršci Ukrajini

Kao i nekoliko drugih republikanaca, Džonson se protivi daljoj američkoj vojnoj pomoći Ukrajini bez „transparentnosti“ o tome kako se novac koristi.

- Američki poreski obveznici su poslali preko 100 milijardi dolara pomoći Ukrajini u prošloj godini. Oni zaslužuju da znaju da li je ukrajinska vlada potpuno otvorena i transparentna u pogledu korišćenja ove ogromne količine resursa poreskih obveznika - rekao je Džonson ranije ove godine.

Džonson je glasao protiv nekoliko nedavnih zakona o izdvajanjima za Ukrajinu. Bio je jedan od više od 100 republikanaca koji su odbili samostalni paket pomoći Ukrajini od 300 miliona dolara, što je suma koja je na kraju povučena iz sredstava Pentagona.

AP Photo/Alex Brandon
 

Novoizabrani govornik je ranije objasnio: „Ne bi trebalo da šaljemo još 40 milijardi dolara u inostranstvo kada je naša granica u haosu, američke majke se bore da pronađu formulu za bebe, cene gasa su rekordno visoke, a američke porodice se bore da sastave kraj s krajem, bez dovoljnog nadzora kuda će novac otići.“

Međutim, nakon pokretanja ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022, Džonson je dao svoju glasnu podršku Ukrajini, uključujući podršku „sankcijama koje bi oslabile ekonomiju Rusije“ i glasanje za Zakon o zajmu o demokratskoj odbrani Ukrajine iz 2022. godine.

Konzervativne hrišćanske vrednosti

Kao evangelistički hrišćanin, Džonson je tvrdio da je molitva učenika u školama zaštićena Prvim amandmanom, kao i učenje hrišćanskih verovanja. On veruje u teoriju Mlade Zemlje, ili da je univerzum star otprilike 6.000 godina, i kao takav, protivi se ideji da klimatske promene izazivaju ljudi.

Džonson je dugo bio protivnik abortusa i LGBTQ prava, podržavajući pune zabrane pristupa abortusu širom zemlje, predavanja o LGBTQ temama i istorodnim brakovima u školama.

Podrška Trampovim tvrdnjama o izbornoj prevari

AP Photo/Alex Brandon
 

Početkom januara 2021, Džonson je bio jedan od 147 republikanaca koji su glasali za poništavanje rezultata izbora u novembru 2020, u skladu sa tvrdnjama tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa da je došlo do izborne prevare.

Tramp je izgubio izbore od Džoa Bajdena i pokušao je da dobije podršku za poništavanje izbornih rezultata, što je kulminiralo neuspelom pobunom Trampovih pristalica na američkom Kapitolu 6. januara 2021.

Nakon vesti o Džonsonovoj pobedi Bajden je izdao saopštenje u kom se napominje da se raduje što će raditi zajedno sa novim govornikom „u dobroj veri u ime američkog naroda“, naglašavajući da „treba uložiti zajednički napor da se pronađe zajednički jezik gde god je moguće.

Upitan da li je zabrinut zbog saradnje sa Džonsonom u svetlu njegovih izbornih uverenja 2020, Bajden je rekao novinarima da nije zabrinut zbog ponovljenih pokušaja koji će se desiti 2024.

Džonson se nije dotakao izborne teme otkako je u utorak kasno uveče izabran za govornika, odlučivši da ne odgovori na pitanja novinara vezana za ovu temu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike