UN: Zabrinuti smo što su počinjeni ratni zločini, zabrinuti smo zbog kolektivnog kažnjavanja stanovnika Gaze kao odgovor na užasne napade Hamasa 1Foto: Beta foto/(AP Photo/Abed Khaled)

Ujedinjene nacije izrazile su danas zabrinutost zbog toga što su u sukobu između Izraela i islamističkog palestinskog pokreta Hamas počinjeni „ratni zločini“ i što se i dalje čine.

„Zabrinuti smo time što su počinjeni ratni zločini, zabrinuti smo zbog kolektivnog kažnjavanja stanovnika Gaze kao odgovor na užasne napade Hamasa, koji takođe predstavljaju ratni zločin“, rekla je Ravina Šamdasani, portparolka Visokog komesarijata UN za ljudka prava na brifingu u Ženevi.

Izrael neprestano bombarduje pojas Gaze koji je pod kontrolom Hamasa, od kada je taj islamistički pokret 7. oktobra izveo napade bez presedana na izraelsku teritoriju kada je prema izraelskim vlastima ubijeno 1.400 ljudi, većinom civila, i oteto 220.

U bombardovanju palestinske enklave od strane izraelskih oružanih snaga, koje su takođe uvele gotovo potpunu blokadu Gaze, poginulo je više od 7.000 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja Hamasa u Gazi.

„Kolektivno kažnjavanje je ratni zločin. Kolektivno kažnjavanje kojim Izrael podvrgava celo stanovništvo Gaze treba odmah da prestane“, rekla je portparolka UN.

Ona je osudila upotrebu eksploziva sa širokim krugom dejstva u gusto naseljenim zonama.

„Ni jedno mesto nije sigurno u Gazi. Primoravati ljude da se evakuišu u takvim okolnostima… i to u vreme kada su pod potpunom blokadom stvara ozbiljnu zabrinutost oko nasilnih preseljenja, što predstavlja ratni zločin“, dodala je ona.

Ona je naglasila da moraju da stanu slepi napadi koje sprovode palestinske oružane grupe, posebno ispaljujući rakete bez navođenja na Izrael.

Paletinske oružane grupe treba „odmah i bezuslovno da oslobde sve zarobljene civile i sve zatvorenike. Uzimanje talaca takođe predstavlja ratni zločin“, rekla je portparolka.

Upitana da li se može govoriti da je u toku genocid nad palestinskim stanovništvom u pojasu Gaze, ona je istakla da to nije nešto što određuje Visoki komesarijat.

„Kvalifikaciju drugih zločina treba zaista da napravi sud u nezavisnoj proceduri“, rekla je ona.

Međunarodni krivični sud (MKS) je otvorio zvaničnu istragu 2021. na palestinskim teritorijama, konretno za navodne ratne zločine koje su počinile izraelske snage, Hamas i druge naoružane palestinske grupe.

Osnovan 2002. godine MKS je jedini nezavisni međunarodni sud koji vodi istrage o zločinima genocida, ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti. Izrael koji nije član tog suda odbija da sarađuje u istrazi i da prizna njegovu nadležnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari