Ljepota

Zašto se samo mršave žene smatraju lijepim

Zašto se samo mršave žene smatraju lijepim
Foto: Freepik | Zašto se samo mršave žene smatraju lijepim

Ono što neki ljudi smatraju lijepim, drugi mogu smatrati ružnim ili neprivlačnim. Lepota je subjektivan pojam koji zavisi od mnogih činilaca, kao što su kultura, vrijeme, lični ukus...

Neke opšte tendencije i uticaji oblikuju našu percepciju ljepote i mijenjaju naše stavove o mršavosti ili debljini.

Jedan od glavnih uticaja su mediji, koji nam često nameću ideal ljepote koji je nerealan i nedostižan za većinu ljudi.

Mediji nam prikazuju slike mršavih žena koje su retuširane, filtrirane i obrađene kako bi izgledale savršeno. Te slike stvaraju lažnu sliku o tome kako bi žene trebalo da izgledaju. A to u velikoj mjeri utiče na naše samopoštovanje i zadovoljstvo sopstvenim tijelom.

Mnoge žene se upoređuju sa tim slikama i osjećaju se loše zbog svoje težine, svojih oblina ili veličine. One misle da će biti ljepše, srećnije i privlačnije ako budu mršavije, pa se podvrgavaju raznim dijetama, vježbama i tretmanima, koji su često nezdravi ili opasni.

Drugi važan uticaj koji oblikuje naš ukus je društvo, koje nam, takođe, nameće određene standarde ljepote koji se mijenjaju kroz istoriju i različite kulture.

U nekim dijelovima svijeta, na primjer, debljina se smatra znakom bogatstva, zdravlja i plodnosti, dok je u drugim krajevima planete simbol siromaštva, bolesti i lenjosti.

U nekim istorijskim razdobljima, punije žene su bile poželjnije od mršavih, dok je u drugima bilo obrnuto. Društvo nam, takođe, nameće određene uloge i očekivanja koja se zasnivaju na našem polu, starosti, rasi i bogatstvu.

Od žena se često očekuje da budu nežne, brižne, podatne i lijepe, dok se od muškaraca očekuje da budu jaki, hrabri, dominantni i uspešni. Ti stereotipi u velikoj meri utiču na naše samopouzdanje i samopoštovanje.

Lična psihologija je povezana sa našim iskustvima, emocijama i uvjerenjima i, takođe, ima veliki uticaj na našu percepciju ljepote. Da li ćemo se osjećati tako da naša energija privuče poglede čim se pojavimo na vratima prostorije, zavisiće od našeg raspoloženja, samopouzdanja, samopoštovanja i samosvijesti.

Ako se osjećamo depresivno, anksiozno ili nesigurno, možemo imati negativnu sliku o sebi i svojoj ljepoti, i obrnuto, ako se osjećamo srećno, zadovoljno ili ponosno, takva će biti i naša subjektivna slika o sebi i sopstvenoj ljepoti.

Naša uvjerenja o tome šta je lijepo, a šta nije, takođe, imaju veliki uticaj. Ukoliko vjerujemo da su mršave žene lijepe, jer nam tako sugerišu mediji i društvo, težićemo ka tome da budemo mršavi. Ako vjerujemo da su punije žene ljepše, jer nam to govore naša kultura ili porodica, težićemo ka tome da budemo puniji.

Ljepota je složen i dinamičan pojam koji zavisi od mnogih elemenata koji se međusobno prepliću i utiču jedni na druge. Zbog toga ne bi trebalo da dopustimo da nas definišu ili ograničavaju tuđi standardi ljepote. Ljepota nije samo u našem izgledu, nego i u našoj ličnosti, karakteru, duhu, u našoj različitosti, jedinstvenosti i autentičnosti, ali i u našoj ljubavi prema sebi i drugima. prenosi Politika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije