Region

0

Mandatar u ekspozeu obećao da će Crna Gora biti Švajcarska Balkana i Singapur Evrope

Autor: SI

Izvor: Beta

Mandatar u ekspozeu obećao da će Crna Gora biti Švajcarska Balkana i Singapur Evrope
Sednica parlamenta Crne Gore na kojoj će biti izabrano rukovodstvo parlamenta na čelu sa jednim od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Andrijom Mandićem biće održana u ponedeljak 30. oktobra, objavljeno je na sajtu skupštine.

Očekuje se da će odmah nakon toga biti izabrana nova vlada nakon što je mandatar Milojko Spajić danas parlamentu dostavio ekspoze.

On je u ekspozeu  naveo i da socijalne i etno-nacionalne podele i tenzije, "kojima smo nažalost svedočili prethodnih godina i decenija, moraju ostati za nama".

"Mandat koji smo dobili moramo iskoristiti da gradimo društvenu koheziju, jačamo nacionalno jedinstvo i Crnu Goru učinimo, za svakog njenog građanina, najlepšim mestom za život, u kome se različiti identiteti shvataju kao bogatstvo, a ne povod za diskriminaciju, u kome su znanje, sposobnost i integritet mera ličnog i kolektivnog uspjeha, a država i njena administracija mehanizam u službi građana i razlog njihovog istinskog ponosa. Naša vizija je Crna Gora kao Švajcarska Balkana i Singapur Evrope. Vlada, koju vam danas predstavljam, odraz je razumevanja upravo tih očekivanja od junskih izbora", naveo je Spajić u ekspozeu.

Crna Gora će svoju spoljnu politiku tokom mandata 44. vlade sprovoditi rukovodeći se strateškim nacionalnim interesima, kroz četiri glavna spoljnopolitička prioriteta - punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU), aktivno i kredibilno članstvo u NATO-u, unapređenje dobrosusedskih odnosa i jačanje uloge države u multilateralnim organizacijama.

"Sada se, jasnije nego ikad pre, Crnoj Gori ukazuje realna prilika da postane prva sledeća članica Unije i tako ostvari svoj glavni spoljnopolitički cilj. U tom smislu, vredi ponoviti da će Crna Gora nastaviti da bude stoprocentno usaglašena sa vanjskom i bezbednosnom politikom Evropske unije", piše u ekspozeu.

Obećao je kraće radno vreme, minimalna penzija sa kojom može da se dostojno živi, kvalitetniji sistem socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanje za svu decu.

Poseban fokus vlade biće na reformi penzionog i zdravstvenog sistema u cilju što adekvatnije socijalne zaštite građana, reformi sistema socijalne zaštite u cilju usmeravanja socijalnih fondova onima kojima je to potrebno.

Fokus će, između ostalog, biti na razvoju ICT sektora a naročito u pozicioniranju Cme Gore kao prepoznatljive destinacije za razvoj blockchain tehnologije, energetici, poboljšanja energetske efikasnosti i bolje infrastrukturne povezanosti Cme Gore sa okolnim zemljama, poljoprivredi.

"Izgradićemo adekvatnu saobraćajnu infrastrukturu, kako bi ruralna područja bila bolje povezana sa gradovima odnosno poljoprivrednici i nosioci seoskog turizma sa tržištem. Zaštitićemo naše poljoprivredne proizvode i implementirati najsavremenije standarde kontrole kvaliteta kako bi se omogućio njihov plasman na tržište EU."

Vlada mandatara Milojka Spajića obećava da će vratiti dostojanstvo prosvetnim radnicima, poboljšati školsku infrastrukturu, ali i unaprediti nastavni proces sa učenikom u centru i to uz korišćenje digitalnih tehnologija u procesu nastave i učenja, kao "preovlađujućim nacinom rada" u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Tvrde i da će realizovati velike infrastruktume projekte - izgradnju novih i rekonstrukciju postojecih vrtića, škola i fakulteta, kao i izgradnju adekvatnih pratećih sadržaja koji mogu dodatno unaprijediti kvalitet obrazovnog procesa na svim nivoima.

Buduća vlast formiraće specijalni sud za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca i ratnih zločina, transformisaće Specijalno policijsko ođeljenje u nezavisnu specijalnu policijsku agenciju, a formiraće i stalno i funkcionaino ođeljenje za finansijske istrage u okviru Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).  U sklopu reforme krivičnog zakonodavstva, kriminalizovaće se nezakonito bogaćenje javnih funkcionera, čime bi se ispunile preporuke Evropskog parlamenta, ali i kreirao važan mehanizam u borbi protiv korupcije i zloupotreba vlasti i javnih ovlašćenja.

"Takođe, u skladu sa uporednim iskustvima, ustanovićemo nova krivična đela kada je riječ o zloupotrebama u postupku javnih nabavki, stečaja i privatizacija", navodi se u ekspozeu.

Okosnicu vlade činiće Pokret Evropa sad, a u njoj će biti i Demokratska Crna Gora Alekse Bečića, Socijalistička narodna partija (SNP) Vladimira Jokovića i dve koalicije albanske manjine, Albanski forum i Albanska alijansa.

Vladu će u parlamentu podržavati bivše članice prosrpskog Demokratskog fronta, Mandićeva Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija Milana Kneževića, koje će zauzvrat, uz mesto predsednika parlamenta, dobiti i 40 odsto pozicija "po dubini" i deo ambasadorskih mesta.

Bivše članice Demokratski fronta (DF) biće deo nove crnogorske vlade mandatara Milojka Spajića i pored protivljenja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Prema sporazumu o formiranju vlasti, oni će podržavati manjinsku vladu u parlamentu, a krajem sledeće godine kroz rekonstrukciju i zvanično postati njen dio. Uz to će jedan od lidera Andrija Mandić biti na čelu skupštine.

U sporazumu koji su potpisali se navodi da se spoljnopolitička orijentacija vlade temelji na punoj posvećenosti integracijama i ubrzanom procesu pristupanja EU, članstvu u NATO, i razvijanju prijateljske saradnje sa svim državama priznatim od strane Crne Gore.

Vlada će imati predsednika, četiri potpredsednika i 18 ministara.

Spajićev pokret Evropa sad imaće, osim mesta premijera 10 ministara, među kojima spoljnih poslova, evropskih poslova, pravde, finansija, zdravlja, energetike, urbanizma, saobraćaja, prosvete, socijalnog staranja.

Demokrate Alekse Bečića će, uz dva potpredsednička mesta, dobiti i četiri ministarstva - unutrašnjih poslova, odbrane, turizma i ekologije, kulture i medija.

Socijalistička narodna partija će zadržati dva resora, poljoprivrede i šumarstva kao i sporta i mladih koje trenutno pokriva u vladi Dritana Abazovića.

I albanske partije zadržaće dva ministarstva kojima rukovode u sadašnjoj vladi, ljudskih i manjinskih prava i javne uprave. Dobiće i potpredsednika vlade.

Van vlade ostali su  Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija, nacionalne partije Bošnjaka i Hrvata kao i poket URA Dritana Abazovića.

Vlada Milojka Spajića biće treća od smene trodecenijske vlasti DPS na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Prethodne dve izgubile su poverenje u skupštini - vlada Zdravka Krivokapića februara 2022, a Dritana Abazovića avgusta iste godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR