Gradovi

Pacijenti i medicinari i dalje u zgradi oštećenoj u zemljotresu

Pacijenti i medicinari i dalje u zgradi oštećenoj u zemljotresu
Foto: N.N. | Pacijenti i medicinari i dalje u zgradi oštećenoj u zemljotresu

BIHAĆ - Izgradnju novog objekta Doma zdravlja u Bihaću već pune dvije godine koče neriješeni imovinskopravni odnosi, a za to vrijeme zaposlenici i pacijenti koriste staru zgradu koja je prije tri godine teško oštećena u zemljotresu koji je pogodio susjednu Hrvatsku.

U međuvremenu osigurana je većina finansijskih sredstava za izgradnju te su isposlovane potrebne dozvole, a ministar zdravstva u Vladi USK Muriz Halkić ističe kako je na pomolu rješenje ovog problema.

"Radi se o tome da je grupa povjerilaca, koji tvrde da su ranije imali ulaganja u objekat Doma zdravlja, podnijela tužbu sudu tražeći da im se to nadoknadi. U dogovoru s njima angažovali smo vještaka koji je procijenio njihova ulaganja na 235.000 maraka, a Vlada USK je voljna da im ova sredstva isplati iz budžeta", istakao je Halkić.

Ukoliko sve bude išlo po planu, on ističe kako bi građevinski radovi i izgradnja novog objekta mogli započeti na proljeće iduće godine. Istakao je kako se na računu Doma zdravlja već duže vrijeme nalazi šest miliona maraka, a sredstva su u istom omjeru osigurale Vlada FBiH i Vlada USK, dok procjene govore kako će ukupna investicija iznositi oko 10 miliona maraka.

Inače, nova zgrada će se graditi na zemljištu u neposrednoj blizini oštećene zgrade, a planirano je da se prostire na površini od oko 6.000 kvadratnih metara. 

Trenutno, medicinari rade u izuzetno teškim uslovima u potpuno neuslovnom objektu.

"Zbog teških oštećenja bili smo prisiljeni da zatvorimo dva gornja sprata, tako da smo odjele smjestili i organizovali u prizemlju. Radimo u vanrednim okolnostima, uslovi su teški, ali mi se trudimo da pacijenti to ne osjete ni na koji način", kaže Jasmina Kajtezović, vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanove.

Zbog otežanih uslova rada sindikat koji okuplja zaposlenike Doma zdravlja u Bihaću tražio je povećanje plata od pet odsto, u čemu im nije udovoljeno.

"Pune tri godine dolazimo na posao u objekat gdje je sigurnost ugrožena. Primjera radi, zbog slijeganja zgrade došlo je do poremećaja kanalizacionog sistema, pa se u cijeloj zgradi osjeti nesnosan miris. Zamislite kako je raditi u takvim uslovima ili kako je, recimo, pacijentima koji čekaju na usluge", kaže Ekrem Tutić, predsjednik Sindikata.

Dom zdravlja u Bihaću zapošljava 259 radnika koji pružaju zdravstvene usluge za oko 60.000 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije