Predsednica ECB se žali na izostanak dogovora o fiskalnim pravilima evrozone

FRANKFURT – Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard smatra da borba protiv inflacije ide dobro, ali i da izostanak dogovora o fiskalnim pravilima evrozone postaje problem, tvrde za Blumberg ljudi upoznati sa ovim pitanjem. Lagard je predsednicima Evropske komisije, Evropskog saveta i Evrogrupe rekla da će se ekonomija evrozone suočiti sa stagnacijom u narednih nekoliko kvartala i biti u opasnosti od pada, navode izvori.

Lagard je napomenula da se zaposlenost u evrozoni drži na stabilnom nivou, ali da i ona pokazuje znake slabljenja.

Šefica ECB je primetila da tržišta momentalno reaguju na evropske podele oko Bliskog istoka ili druge slična neslaganja i dodala da će razlike između različitih zemalja biti sve veće ako se blok više ne ujedini.

Ona se požalila da ne postoji konsenzus o tome kako tumačiti Pakt EU o stabilnosti i rastu u januaru, kada se vrati ograničenje budžetskog deficita na tri odsto BDP.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će biti veoma teško postići kompromis o fiskalnim pravilima pošto su pozicije i dalje udaljene.

Ove primedbe pružaju ključni uvid u diskusije između najviših zvaničnika samo nekoliko dana pre sastanka ECB na kojem se očekuje da će banka zadržati kamatne stope na istom nivou nakon 10 uzastopnih povećanja, zaključuje Blumberg.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.