Dostupni linkovi

Bajden: Isporuka pomoći Gazi "nije dovoljno brza"


Američki predsjednik Džo Bajden u razgovorima sa liderom Izraela Benjaminom Netanjhuom
Američki predsjednik Džo Bajden u razgovorima sa liderom Izraela Benjaminom Netanjhuom


Američki predsjednik Džozef Bajden (Joe Biden) izjavio je u utorak da pomoć ne stiže dovoljno brzo u Pojas Gaze, jer Izrael bombarduje palestinsku teritoriju nakon napada Hamasa 7. oktobra.

"Nedovoljno brzo", odgovorio je Bajden nakon ceremonije uručenja medalja u Bijeloj kući kada ga je novinar upitao o humanitarnoj pomoći da stigne do Gaze, prenosi AFP.

Bajden je 18. oktobra izrazio podršku Izraelu tokom posete toj zemlji, naglasivši da će SAD osigurati da Izrael ima sve što mu je potrebno da se odbrani.

Prethodno je u utorak američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony), tokom zasijedanja Savjeta bezbednosti UN, rekao da se mora razmotriti humanitarna pauza u borbama u Pojasu Gaze, kako bi se omogućilo dostavljanje pomoći.

On je rekao da SAD rade s Egiptom, Izraelom i Ujedinjenim nacijama na mehanizmu koji bi omogućio trajnu dostavu humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Istovremeno je Blinken pozvao sve članice UN da iskoriste svoj uticaj da obezbjede bezuslovno i hitno oslobađanje talaca koje drži militantna palestinska organizacija Hamas.

XS
SM
MD
LG