Počinje kampanja za unapređenje tretmana i lečenja obolelih od psorijaze

Srpsko lekarsko drustvo (SLD) najavilo je danas kampanju "Za Život bez psorijaze" sa ciljem podizanje svesti javnosti o mogućnostima lečenja najtežih oblika ove bolesti.
Počinje kampanja za unapređenje tretmana i lečenja obolelih od psorijaze
Foto: Pixabay
"Namera je da što više pacijenata bude uključeno u ovu akciju i da se podigne svest da oboleli imaju na raspolaganju efikasne i bezbedne lekove", rekla je potpredsednica SLD Mirjana Milinković Srećković na konferenciji za novinare povodom Svetskog dana borbe protiv psorijaze koji se obeležava 29. oktobra.
Dodala je da će se edukacija pacijenata sprovoditi u saradnji sa opštim bolnicama u Srbiji, a obavljaće je profesori iz univerzitetskih kliničkih centara Niša, Vojvodine, Kragujevca i Vojnomedicinske akademije.
"Ako pacijent dobije adekvatnu terapiju na vreme, bolest se može staviti pod kontrolu i mnoge ozbiljne komplikacije se mogu sprečiti. Za umerene i teške oblike psorijaze, kao i za psorijazni artritis, pored konvencionalne sistemske terapije koja je već decenijama u primeni, biološki lekovi su dostupni o trošku RFZO od 2019. godine, a očekujemo i da budu dostupni i biološki lekovi novog mehanizma dejstva", rekla je Milinković Srećković.
 
Načelnik Klinike za kožne i polne bolesti VMA Željko Mijušković istakao je da lečenje i izbor terapije treba da bude prilagođeno svakom pacijentu
 
"Uspeh lečenja psorijaze, pored izbora terapije, zavisi i od regulisanja telesne težine pacijenta i izbegavanja konzumiranja alkohola", kazao je Mijušković.
 
Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze "Pacijenti protiv psorijaze - 3P" Vladimir Kecić pozvao je pacijente da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja, koje su, kako je ocenio, sada mnogo veće nego pre nekoliko godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Marihuana u SAD popularnija od alkohola

Svakodnevna upotreba marihuane nadmašila je redovnu upotrebu alkohola u SAD, pokazuju podaci iz studije Nacionalne ankete o upotrebi droga i zdravlju, koja je objavljena danas u časopisu Adikšn.

Lekari mu operisali desnu umesto leve noge

Jedan pacijent sa Kosova doživeo je gorko iskustvo u privatnoj bolnici u Severnoj Makedoniji, gde je otišao da operiše nogu, prenosi KoSSev priču portala Klan Kosova.

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".