Ponedeljak, 23.10.2023.

10:54

Nosač aviona "Dvajt Ajzenhauer" je upravo preusmeren, a to znači samo jedno...

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin jača američke snage na Bliskom istoku kako bi sprečio širenje izraelsko-palestinskog sukoba na okolne zemlje.

Izvor: B92

Nosač aviona
EPA/MIGUEL ANGEL CONTRERAS

Portal Politiko podseća da je u subotu već naređeno da se jedan nosač aviona premesti na područje Centralne komande zadužene za Bliski istok. Naređenje je izdato za, kako se navodi, nosač "Džerald R. Ford" koji je sada stacioniran u Mediteranskom moru.

Najnovije naređenje sada je dato i za nosač aviona "Dvajt D. Ajzenhauer", koji je preusmeren radi kontrole nad Persijskim zalivom, Crvenim morem i drugim srednjeistočnim vodama.

Ostin se javnosti obratio u nedelju navodeći da su američke baze već napadane proteklih dana u Iraku i u Siriji, zbog čega je zvanični Vašington zabrinut.

"U stvari, ono što vidimo je mogućnost značajne eskalacije napada na naše trupe i naše ljude širom regiona. I zbog toga ćemo učiniti sve što je neophodno da bismo bili sigurni da su naše trupe u dobroj poziciji, da su zaštićene i da imamo mogućnost da odgovorimo", rekao je Ostin za ABC njuz.

Kako Izrael pojačava svoje kontranapade na Gazu posle napada Hamasa 7. oktobra, među američkim liderima i članovima Kongresa raste zabrinutost zbog mogućnosti da sukob eskalira i u njega se uključi Iran, ali i Liban preko Hezbolaha.

Podseća se da je Stejt department već naredio većini diplomatskog osoblja, koje nije za hitne slučajeve, da napusti ambasade u Bagdadu i Erbilu "zbog povećanih bezbednosnih pretnji osoblju i interesima američke vlade".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

19 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: