Ponedeljak, 23.10.2023.

09:17

Izdato upozorenje Amerikancima: Ne idite tamo; Ne možemo vam pomoći

Američki građani se u Iraku suočavaju sa visokim rizikom po sopstvenu sigurnost, uključujući moguće nasilje i kidnapovanje, poručuju iz Stejt departmenta.

Izvor: Tanjug

Izdato upozorenje Amerikancima: Ne idite tamo; Ne možemo vam pomoći
Tanjug/AP Photo/Jenny Kane, File

Stejt department je savetovao građanima SAD da ne putuju u Irak, nakon što je Vašington članovima porodica diplomata i dela osoblja u koje ne ulaze odredi za brzo delovanje naredio odlazak iz Bagdada i Erbila, zbog sve većih pretnji američkim slžbenicima i interesima.

Stejt department je ažurirao svoje savete za putovanja za Irak i izdao upozorenje nivoa četiri, u kom se savetuje američkim građanima da ne putuju u Irak zbog terorizma, opasnosti od otmica, oružanog sukoba, građanskih nemira i iračkog ograničenog kapaciteta da pruži podršku američkim građanima, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

“Američki građani se u Iraku suočavaju sa visokim rizikom po sopstvenu bezbednost, uključujući moguće nasilje i kidnapovanje”, poručuju iz Stejt departmenta.

“Terorističke i pobunjeničke grupe redovno napadaju iračke bezbednosne snage i civile. Antiameričke oružane grupe prete američkim državljanima i međunarodnim kompanijama širom Iraka”, dodaju.

U daljem tekstu se upozorava da se u napadima koriste improvizovane eksplozivne naprave, oružje i bespilotne letelice, kao i da je opasno u Bagdadu i ostalim većim gradovima Iraka.

Zbog svega toga, konzularne usluge američkim građanima u Iraku su ograničene zbog jakih restrikcija na kretanja osoblja američke vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

22 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: