18. oktobar  2023. 19.41  →  21.04 | Izvor: Tanjug

Slovenija podigla nivo terorističke pretnje i najavila uvođenje kontrole na granici s Hrvatskom

LJUBLJANA -

Slovenija je danas, zbog događaja na Bliskom istoku, podigla procenu opasnosti od terorizma na srednji nivo, što je treći od pet nivoa opasnosti, javlja portal 24ur.

Kako je saopšteno iz slovenačkog parlamenta, Odbor za kontrolu obaveštajno-bezbednosnih službi (Knovs) na hitnoj sednici se upoznao sa procenom bezbednosne pretnje u slučaju mogućih antiizraelskih protesta u Sloveniji i sa "aktivnostima nadziranih službi u vezi sa tim".

ljubljana, slovenija, 1

Sastanku su prisustvovali i direktor slovenačke obaveštajno-bezbednosne agencije Joško Kadivnik, glavni direktor policije Senad Jušić i pomoćnik direktora Uprave kriminalističke policije.

Skup podrške Palestini najavljen je za sutra u 17 sati na Trgu Republike u Ljubljani.

Ranije danas Austrija je podigla stepen terorističke opasnosti na drugi, najviši (narandžasti) nivo i te donela odluku da u sledećem vremenskom periodu skoro 200 vojnika izađe na ulice prvenstveno Beča.

Slovenija najavila uvođenje kontrole na granici s Hrvatskom

Ministar unutarašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar potvrdio je da će Slovenija suspendovati Šengenski sporazum i da će uvesti kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom rekavši da je o tome danas obavestio ministre unutrašnjih poslova ove dve države.

Prema njegovim rečima, MUP Slovenije je već pripremio zvanično obaveštenje u skladu sa Šengenskim sporazumom koje će vlada sutra odobriti, a potom poslati Evropskoj komisiji, preneo je portal Index.hr.

Poklukar je objasnio da je razlog za uvođenje ove privremene mere isti kao i u Italiji - porast opasnosti od terorizma u Evropi.

"Vidimo šta se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije izuzetak", upozorio je slovenački ministar unutarašnjih poslova i dodao da njegova zemlja želi preventivno da uspostavi dodatne provere na balkanskoj izbegličkoj ruti.

Poklukar nije želeo da otkrije kada će policajci početi sa kontrolama na granici jer, kako je ukazao, o uvođenju ove mere tek bi trebalo da razgovaraju vlada Slovenije i Evropska komisija.

"Verujem da time povećavamo bezbednost Slovenije koja nam je na prvom mestu. Situacija na Bliskom istoku je komplikovana i mi moramo učiniti sve što je u našoj nadležnosti za bezbednost Slovenije", istakao je ministar unutarašnjih poslova Slovenije.