pojas gazeFoto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Njegovo Visokopreosveštenstvo arhiepiskop tiverijski Aleksije iz Jerusalimske patrijaršije odlučan je da, uprkos očiglednoj opasnosti, ostane sa svojom pastvom u Gazi. On se nada da će im svojim prisustvom donositi nadu.

“Sve dok postoji bar jedan hrišćanin na teritoriji Gaze, ja neću nigde otići, jer mogu da budem nada za njih, pa ću ostati u ovoj oblasti koja veruje u mene. Ako umrem, imaću dostojanstvenu smrt kao svoju sudbinu!”, rekao je Arhiepiskop, prenosi Orthodoxia News Agency.

“Ovo je naša otadžbina“, rekao je ranije Njegovo Visokopreosveštenstvo u komentaru dobrotvornom fondu Svešteni orden Svetog Georgija.

“Nećemo je napustiti. Naša sudbina je sa Hristom, i mi prihvatamo šta god On dopusti, bilo da živimo ili umremo… Hristos se stara o nama!“, rekao je on.

Uz neumornu brigu arhiepiskopa Aleksija, drevni manastir svetog Porfirija u Gazi, zahvaćen unakrsnom vatrom, pretvoren je u sklonište za stotine lokalnih stanovnika, bez obzira na njihovu veru.

“Ovde živimo ovaj dan, nismo sigurni da li možemo preživti narednu noć. Ali ono što olakšava naš bol jeste smiren i topao duh svih naokolo“, kaže Vala Sobeh, palestinski musliman čija je kuća srušena. Sobeh kazuje da dobija „ogromnu podršku od sveštenika i drugih ljudi u crkvi koji neumorno volontiraju danonoćno kao bi pomogli raseljenim porodicama“.

Crkva je do sada uglavnom ostala neoštećena, a bogosluženja se u njoj i dalje održavaju, iako je juče 17. oktobra bombardovana bolnica udaljena samo 600 metara od manastira, ubivši najmanje 800 ljudi.

Izbeglice su dobrodošle u crkvu do kraja rata, a arhiepiskop Aleksije je lično prisutan, pomaže onima koji su izgubili sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari