Kultura

Sreda, 18.10.2023.

13:15

Sto godina Diznija: Međunarodna izložba sa preko 250 retkih artefakata

Od Petra Pana 1953. do Kruele 2021, London je decenijama bio pozadina za Diznijeve animirane i igrane filmove.

Izvor: Tanjug

Sto godina Diznija: Međunarodna izložba sa preko 250 retkih artefakata
Foto: Profimedia

Toliko mnogo da ima smisla da to bude jedna od prvih lokacija na Diznijevoj stogodišnjoj izložbi, koja će putovati širom sveta u narednih pet godina, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Kompanija Volt Dizni, koju su osnovala dva brata pre 100 godina, 16. oktobra 1923. godine, izrasla je iz malog studija za animaciju u Kaliforniji u konglomerat za zabavu od više milijardi funti koji je zarobio srca i umove mnogih generacija i ugradio se u popularnu kulturu.

Povodom 100. godišnjice kompanije, izložena je ogromna kolekcija od više od 250 retko viđenih artefakata, rekvizita i umetničkih dela, najveća kolekcija koju je arhiva kompanije ikada sastavila. Pored staklene cipelice Pepeljuge (2015), nalazi se kožni novčanik koji se koristi za stvaranje zvuka škripavih cipela patuljaka u Snežani i sedam patuljaka (1937).

Postoje dve slične izložbe koje će obići svet. Dok će jedna izložba ostati u Londonu do januara 2024. godine, druga će biti prikazana u Čikagu od novembra 2023.

Uskoro će biti objavljen spisak drugih lokacija širom sveta na kojima će biti prikazana izložba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: