Vučić o 18 sporazuma potpisanih sa Kinom: Rekordan broj i strateški značaj 1Printskrin TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je u Kini potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji sa tom zemljom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju, preneo je RTS.

Imao sam puno bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put, potpisano je čak 18 sporazuma – rekordan broj saglasnosti, dogovora i sporazuma, ali od njihovog broja je važnija suština, a to je da imaju strateški karakter i to kod dobrog dela tih sporazuma“, rekao je Vučić novinarima, prenosi RTS.

„Verujem da ćemo imati priliku da ugostimo ponovo predsednika Kine, a do tada ćemo velike rezultate morati da isporučimo. U svakom slučaju, mislim da smo mnogo toga imali da čujemo, mnogo toga da naučimo“ rekao je Vučić.

„Razgovarao sam opet sa predsednikom Kenijem, gospodinom Ruteom i po pitanju Kosova i Metohije. Kao što znate, albanski mediji u Prištini su govorili da je Kenija tu, samo što nije potpisala“, naveo je predsednik Srbije, preneli su mediji u Srbiji.

Kako istakao, očekuje uskoro u Srbiji i predsednika Kenije u Beogradu.

„Nikada ne možete za drugog da garantujete, ali verujem da neće biti ništa od toga. Verujem da će oni poštovati teritorijalni integritet Srbije i Povelju Ujedinjenih nacija“, rekao je Vučić.

Najavio je i dve diplomatske turneje po Africi, dva puta po desetak zemalja, ali je ukazao da su jedno diplomatski kapaciteti, a mogućnosti nešto drugo.

Uprkos tome što će pet hiljada njih da se javi i da kaže da nisam u pravu, kažem da ćemo još morati mnogo da radimo, ne može samo tašna i mašna, a da će radnici dolaziti iz druge zemlje, dodao je Vučić, objašnjavajući da još uvek ne postoje dovoljni kapaciteti za mnoge poduhvate.

Pohvalio je kvalitet proizvoda srpske namenske industrije (oružja), ali je ukazao i „kako da se poredite sa Turskom koja je mnogo jača od nas“, i koja u Africi od 54 zemalja ima ambasadore u 48.

Nama nisu dozvolili ni da formiramo našu avio kompaniju, a kada dođe do stani pani, šalji avion „Er Srbije“ na Ben Gurion, naveo je Vučić ukazujući ipak da su ljudi koji su se dovezli tim avionima (iz ratom zahvaćenih područja u Izraelu i na Bliskom istoku) pokazali zahvalnost.

Svi očekuju da je država zlatni ćup pa vadi kad treba, čak i oni koji su nas sprečavali da napravio nacionalnu avio kompaniju, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari