Vesti

0

Demostat: Srbi sa severa Kosova najviše veruju KFOR-u

Autor: SA

Izvor: Beta

Demostat: Srbi sa severa Kosova najviše veruju KFOR-u

Izvor: Beta/Saša Đorđević

Srbi sa severa Kosova imaju najviše poverenja u misiju KFOR, što je naročito došlo do izražaja nakon nedavne eskalacije u Banjskoj, pokazuju nalazi Demostatovih fokus grupa.

Kako saznaju, pripadnike KFOR-a srpska zajednica percipira kao "profesionalne, nezavisne", za razliku od nekih drugih međunarodnih faktora, koji se često doživljavaju kao "proalbanski".

Pojedini stanovnici opština na severu KiM čak navode da je KFOR "jedini faktor" kojem veruju, što se objašnjava gubitkom vere u Vladu Srbije, kao i u Srpsku listu, lojalnu zvaničnom Beogradu, dok od Prištine nikada nisu ni imali velika očekivanja.

Ta, ionako niska očekivanja od prištinskih vlasti, u potpuni su "iščezla" nakon što je na čelo Vlade ponovo došao tvrdokorni Aljbin Kurti, koji odbija da formira Zajednicu srpskih opština, obavezu preduzetu još Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

Istovremeno, deo Srba koji žive u severnom delu KiM smatra da je akcija naoružane grupe, koja je završena pogibijom kosovskog policajca i trojice srpskih momaka, "nanela ogromnu štetu srpskoj zajednici".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR