18. oktobar  2023. 09.44  | Izvor: Tanjug

IDF: To što nema kratera na mestu eksplozije dokaz da bolnicu nije pogodio Izrael

TEL AVIV -

Izraelska vojska (IDF) objavila je danas snimke drona za koje tvrdi da dokazuju da eksplozija u bolnici Al-Ahli al Arab u Pojasu Gaze nije bila izazvana izraelskim ubojnim sredstvima.

Vojska je saopštila da bi takva eksplozija ostavila krater, a ne zapaljeni parking i gelere na krovovima, prenosi "Tajms of Izrael".

bolnica, gaza, eksplozija

Na snimku se navodno vidi bolnički parking, gde je došlo do eksplozije, u kojoj su bile stotine žrtava, prema zdravstvenim zvaničnicima Hamasa.

Naglašava se da snimci dokazuju da je u tom području izazvan veliki požar kao posledica eksplozije, ali da nema kratera, kao i da izraelski udari uglavnom ostavljaju velike rupe u zemlji.

Vojska Izraela saopštila je da snimci drona, takođe, ukazuju na gelere koji su pali na krovove obližnjih zgrada, koje su uglavnom ostale netaknute.

Portparol vojske je optužio Hamas da je povećao broj žrtava u eksploziji i rekao da ne može tako brzo da se zna šta je izazvalo eksploziju.

Hamas, palestinska militantna grupa koja kontroliše Gazu, okrivila je za smrtonosnu eksploziju Izrael.

Izrael tvrdi da je eksploziju u bolnici prouzrokovalo neuspelo lansiranje rakete palestinskog Islamskog džihada, druge militantne grupe u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da je nekih 450 raketa ispaljenih iz Gaze prerano palo za poslednjih 11 dana i da se srušilo u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Srodne vesti