Izvor: B92

Kao efikasno rešenje u borbi protiv masovnog turizma zemlje i gradovi u svetu počeli su da povećavaju cenu turističke takse, dok su je mnoge zemlje uvele prvi put.

Nakon pandemije koronavirusa, turizam se vraća na velika vrata i na mnogim destinacijama dostiže isti ili viši nivo, u odnosu na onaj pre početka pandemije. Međutim, na mnogim popularnim svetskim destinacijama javlja se problem prekomernog turizma.

Rešenje se javlja u vidu naplate turističke takse, odnosno u povećanju, dok se neke bore ograničenjem broja posetilaca.

Turističke takse nisu novina, one su i ranije postojale na mnogim destinacijama, uglavnom uračunate ili u cenu smeštaja ili u cenu avionske karte.

Barselona i povećanje turističke takse

U naredne dve godine u ovom španskom gradu turistička taksa će biti uvećana, navodi Euronews, pozivajući se na saopštenje gradskih vlasti.

U Barseloni je komunalna taksa povećana na 2,75 evra, s tim što se počev od 2012. godine turisti obavezuju da plate kako regionalnu turističku taksu, tako i dodatnu za ceo grad.

Ova taksa bi trebalo da isnosi 3,25 evra počev od 1. aprila 2024. godine, a odnosi se na sve turiste koji borave u "zvaničnom turističkom smeštaju“.

Sav novac koji bude prikupljen plaćanjem turističke takse biće iskorišćen za gradsku infrastrukturu.

Povećanje turističke takse i u Valensiji

Valensija takođe najavljuje uvođenje turističke takse, koja bi trebalo da stupi na snagu krajem ove ili početkom naredne godine.

Taksa će iznositi 2,5 evra za noć, što zavisi od tipa smeštaja, a važi za boravak do sedam noći. Planirano je da prihod od takse bude usmeren na unapređenje održivosti turističkog sektora u čitavom regionu.

Turistička taksa i na Tajlandu

Iako je trebalo prošle godine da stupi na snagu, turistička taksa na Tajlandu bi trebalo da počne da se plaća do kraja ove godine.

Kako je prošle godine izjavio za "Rojters“ guverner Turističke uprave Tajlanda, prihod od turističke takse u iznosu od oko osam evra trebalo bi da bude iskorišćen za "zbrinjavanje turista“.

EU i Venecija

Najviše odlaganja primene turističke takse bilo je u Veneciji, a prema najnovijim najavama, primena bi trebalo da počne početkom leta naredne godine.

Što se tiče naplate turističke takse za ulazak u EU, najavljeno je da će početi 2024. godine i da će iznositi sedam evra.

Foto: Shutterstock/Pablo Lupa

Zemlje u kojima se već plaća turistička taksa

Turistička taksa se u određenim zemljama, poput Grčke, Bugarske i Austrije, već naplaćuje. Takođe, turisti plaćaju taksu i u Belgiji, Hrvatskoj i mnogim karipskim ostrvima.

Zanimljivo je spomenuti da u Kraljevstvu Butan turistička taksa iznosi oko 228 evra po osobi na dnevnom nivou i to u toku sezone, dok je u drugim periodima za nijansu niža.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.