Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 16.10.2023.

22:50

Borba za EP u senci tragedije: Van Dajk u 93‘ utišao Atinu, po "poker" za Island i Irsku

Fudbaleri Irske i Islanda ostvarili su ubedljive pobede u kvalifikacijama za EP, dok su minimalne pripale Holanđanima i Slovačkoj.

Izvor:

Autor:

Borba za EP u senci tragedije: Van Dajk u 93‘ utišao Atinu, po
EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Najzanimljivije je bilo u Atini gde su "lale" slavile golom Van Dajka duboko u nadoknadi vremena.

Denzel Damfris je oboren u protivničkom šesnaestercu, nakon čega je arbitar pokazao na "belu tačku". Štoper Liverpula je bio smiren uprkos laserima i pritisku same situacije, te je smestio loptu u mrežu za nova tri boda Holandije.

I to veoma vredna u nastavku kvalifikacija s obzirom na to da su se Holanđani sada izjednačili sa Grčkom i oba tima imaju po 12 bodova. Uz to, Kumanov tim ima i meč manje.

U drugom meču grupe Irska je sa ubedljivih 4:0 savladala Gibraltar. Mrežu domaćina je načeo Ferguson, a potom su po gol postigli Džonston, Doerti i Robinson.

Irskoj je to tek druga pobeda u sedam kola, a upravo su protiv Gibraltara ostvarili prvu i za sada jedinu. Lider grupe je Francuska koja je sa svih šest pobeda već obezbedial svoje mesto.

Dva meča su igrana i u okviru grupe F u kojoj je Austrija u ranijem terminu golom Marsela Sabicera osigurala svoju kartu za put u Nemačku dogodine.

Drugi duel u ovoj grupi je završen pre vremena, zbog tragedije u Briselu. U terorističkom napadu sat vremena pre početka meča ubijena su dvojica švedskih navijača, dok su mnogi ranjeni.

Zbog toga su Šveđani odlučili da ne izađu na teren u drugom poluvremenu, a domaćin je bio saglasan sa takvom odlukom. U trenutku prekida rezultat je bio 1:1 nakon golova Đokereša i Lukakua.

U grupi J Portugalija je u Zenici nanela ubedljiv poraz BiH na debiju Save Miloševića pred domaćim navijačima (5:0).

Sa velikom razlikom je slavio i Island protiv Lihtenštajna (4:0), predvođeni sjajnim Gilfijem Sigurdsonom koji je postigao dva gola.

Nešto više problema je imala Slovačka na gostovanju Luksemburgu, ali je na kraju uspela da slavi golom Duriša u drugom poluvremenu.

Kvalifikacije za EP, 8. kolo

Grupa B
Gibraltar – Irska 0:4 (0:2)
Ferguson 8, Džonston 28, Doerti 60, Robinson 80
Grčka – Holandija 0:1 (0:0)
Van Dajk 90+3

Grupa F
Azerbejdžan – Austrija 0:1 (0:0)
Sabicer 48p
Belgija – Švedska 1:1 (1:1) prekinuto na poluvremenu
Lukaku 31p – Đokereš 15z

Grupa J
Bosna i Hercegovina – Portugalija 0:5 (0:5)

Ronaldo 5p, 21, Fernandeš 25, Kanselo 32, Feliks 41
Island – Lihtenštajn 4:0 (2:0)

Sigurdson 22p, 49, Finbogason 44, Haraldson 63
Luksemburg – Slovačka 0:1 (0:0)

Duriš 77

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu