Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej potvrdili su da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu, pri čemu je Tadić „izrazio nezadovoljstvo usporavanjem procesa evropskih integracija, jer smatra da je za budućnost Zapadnog Balkana presudno da što pre bude integrisan u Evropsku uniju“.

Prema Tadiću, svako drugo rešenje nije korisno ni za Zapadni Balkan, ni za EU, saopštila je pres služba srpskog predsednika posle ovog sastanka.

Prvi čovek EU juče je, posetom Beogradu i Ljubljani, počeo svoju prvu posetu regionu otkako je decembra 2009. stupio na dužnost, a tokom koje će sutra u Zagrebu i Prištini razgovarati s najvišim hrvatskim i kosovskim zvaničnicima. Jedna od tema susreta s premijerom Slovenije Borutom Pahorom bilo je stanje na severu Kosova, pri čemu je slovenački zvaničnik ocenio da „još nije jasno“ da li se tu radi o usamljenim incidentima ili o „konzistentnoj politici“, javila je agencija STA.

Herman van Rompej je pred početak balkanske turneje poručio da EU „jedinstveno i nedvosmisleno“ podržava evropsku integraciju Srbije i svih drugih država Zapadnog Balkana. Komentarišući izjavu predsednika Tadića da Unija treba da se jasno i iskreno izjasni da li želi zemlje Balkana u svom članstvu, Van Rompej je istakao da je njegov odgovor jednostavan. „Predsednik Tadić ne bi trebalo da ima nikakvih sumnji. Nema nikakvih dvosmislenosti po ovom pitanju. To bi moglo da bude pitanje ako neko želi još brže da napreduje ka ćlanstvu u EU“, kazao je predsednik Evropskog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari