ricard kertisFoto:  Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Ričard Kertis je rekao da žali zbog načina koje je predstavio žene i šale o telesnoj težini u svojim filmovima U stvari ljubav i Dnevnik Bridžet Džouns.

Britanski scenarista i reditelj Ričard Kertis priznao je da pošalice na račun ženske težine „više nisu smešne“ i rekao je da mu je žao što u Noting Hilu nema nijedno crnog lika.

Kertis je odgovarao na pitanja svoje ćerke Skarlet, aktivistkinje i spisateljice, u okviru festivala književnosti u Čeltenamu.

„Sećam se kad mi je Skarlet rekla pre pet godina ’Ne smeš da koristiš reč debeo ponovo’. Vau, bila si u pravu. U mojoj generaciji, bilo je smešno da nekoga nazovete buckastim, baš kao što ima takvih šala u filmu U stvari ljubav. Te šale više nisu smešne“, rekao je Kertis.

Priznao je i da mu je krivo zbog nedostatka crnih likova: „Došao sam iz bele škole i imao sam osećaj da ne bih znao da napišem te uloge. Mislim da sam samo bio glup i nisam bio u pravu“.

Ričard Kertis poznat je po mnogim komedijama

Ženski likovi u nekoliko njegovih filmova ismevani su na osnovu svog tela i mnogi njegovi rani filmovi uglavnom su obuhvatali samo bele i strejt likove.

U Dnevniku Bridžit Džouns, lik Rene Zelveger često je kritikovan zbog izgleda, naročito težine, iako ima samo oko 60 kg.

Ona sama za sebe u tom filmu kaže da ima „zadnjicu veličine Brazila“.

U filmu U stvari ljubav, lik Natali svi zovu „buckasta devojka“.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari