BiH

Dodik u Sudu BiH: Nisam razumio optužnicu (VIDEO)

Dodik u Sudu BiH: Nisam razumio optužnicu (VIDEO)
Foto: N.N. | Dodik se izjasnio u Sudu BiH: Nisam razumio optužnicu

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao je da nije razumio i shvatio na čemu je zasnovana optužnica te da ne može da shvati da je neko otvorio proces.

Sudija za prethodni postupak Jasmina Ćosić Dedović konstatovala je da se optuženi izjasnio da nije kriv.

Da ne razumije optužnicu rekao je i vršilac dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloš Lukić nakon je čega je i za njega konstatovano da se izjasnio da nije kriv.

Dodik je podsjetio da u Ustavu BiH nigdje ne piše da ima Sud i Tužilaštvo BiH. 

"Visoki predstavnici su neovlašteno nametali te insitucije. Sada se te institucje nameću da mjenjaju ustavni poredak", rekao je Dodik. 

"Nisam razumio i shvatio na čemu je to znasnovano. Jedinu zakonodavnu aktivnost u BiH provodi Parlamentrana skupština i ne mogu da shvatim da oni otvaraju proces. Ovo je politički proces kojim se žele obračunati sa Republikom Srpskom i njenim predsjednikom", rekao je Dodik. 

On je rekao da će se braniti na svaki način kao predsjednik Republike Srpske jer je došao u sudnicu gdje su jasno pokazali kako tretiraju BiH. 

"Optužnicu sam dobio na latinici i tražio sam da mi se dostavi na ćirilici. Pokušali su da mi uvale optužnicu tokom saslušanja koja je na ćirilici. Optužnica je nerazumljiva zato što je podignuta na bazi činjenice da Šmit nameće zakone i da svak onaj ko ne poštuje njgovo nedjelo može da ode u zatvor", rekao je Dodik. 

Ponovio je da je Sud BiH nelegalan i neustavan i da će ovaj proces pokazati da li u BiH postoji Ustav ili ga nema.

Podsjećamo, pred Sudom BiH danas je održano ročište na kojem su se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Ročište je održano u 13 časova.

Advokat Goran Bubić, branilac predsjednika Srpske, rekao je juče da, da je bilo vladavine prava i pravne države, do ove faze postupka nije trebalo ni doći.

Takođe juče, Dodik je naveo da ide na ročište u Sarajevo da brani Republiku Srpsku, jer nema pravo da se povuče, te smatra da je to prilika da se Srpska oslobodi Sarajeva i BiH.

Dodik i Lukić izjasnjavali su se pred sudijom Jasminom Ćosić Dedović, čije izuzeće je ranije tražio branilac predsjednika Srpske. Sud BiH je odbio kao "neosnovane" prigovore branilaca predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije