Dostupni linkovi

Rusija nastavlja invaziju raketnim napadima na Ukrajinu


Ukrajinski vojnik u blizini prve linije u istočnoj regiji Donjecka 15. oktobra 2023.
Ukrajinski vojnik u blizini prve linije u istočnoj regiji Donjecka 15. oktobra 2023.

Rusija je 16. oktobra ujutro napala Ukrajinu projektilima i bespilotnim letjelicama, saopćila je ukrajinska vojska ističući da je lansirano deset projektila i 12 bespilotnih letjelica.

Zračne snage Ukrajine tvrde da su oborile dvije rakete koje su gađale sjever i istok Ukrajine, kao i da je oporeno 11 dronova koji su uglavnom ciljali zapadnu Ukrajinu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Nažalost, među civilnim stanovništvom ima mrtvih i ranjenih", saopćila je ukrajinska vojska, ne navodeći podatke o žrtvama.

Filip Pronin, guverner istočne regije Poltava, rekao je da su tri civila hospitalizirana nakon što je ta regija napadnuta dronovima i projektilima.

"Srećom, nikakva civilna ili kritična infrastruktura nije pogođena. Međutim, fragmenti projektila oštetili su nekoliko privatnih kuća", napisao je Pronin na Telegramu.

Rusija je, također, izvela zračne i topničke napade u južnoj regiji Zaporižja, objavile su vlasti te regije.

Oštećeno je nekoliko stambenih objekata, a navodno je jedna žena ozlijeđena.

U području Avdijevke, u istočnoj Donjeckoj oblasti, koje je proteklih dana bilo u središtu velike ruske ofenzive, ukrajinske snage "odbile su više od 15 napada", navodi ukrajinska vojska.

Vojska je saopćila da je nastavila braniti istok i jug Ukrajine od ruskih ofenzivnih manevara, dok se protuofenziva Ukrajine za povrat teritorija koje su okupirale ruske snage nastavlja na jugoistoku u smjeru Melitopolja, u regiji Zaporižja.

Ukrajinske zračne snage prijavile su napade ruskih bespilotnih letjelica u četiri grada u središnjim regijama Kirovohrada, Poltove i Hmjelnickog. Ukrajina nije iznijela podatke o razmjerima štete uzrokovane napadima.

U južnoj regiji Herson, glasnogovornik lokalne ukrajinske vojske rekao je da je početak kiše donekle usporio ruske napade.

XS
SM
MD
LG