13. oktobar  2023. 14.34  →  19.25 | Izvor: RTV (Marko Brajković, Milka Stanarević)

NOMUS 2023 u Novom Sadu od 18. do 26 oktobra (AUDIO)

NOVI SAD -

Međunarodni festival umetničke muzike „Novosadske muzičke svečanosti Nomus 2023“ biće održan od 18. do 26. oktobra u Novom Sadu pod sloganom „Nasleđe“. Ugledni ansambli i solisti iz naše zemlje i inostranstva predstaviće se Novosadskoj publici koncertima u Gradskoj kući, Srpskom narodnom pozorištu i Sinagogi.

video icon audio icon

nomus, 2023, program

43. izdanje festivala Novosadske muzičke svečanosti opravdava svoj moto „Nasleđe“. S obzirom na dugo trajanje i veliki značaj za kulturni život Novog Sada, ovaj slogan podrazumeva i stvaranje i negovanje univerzalne tradicije. Programske okosnice ovogodišnjeg Nomusa biće 15 decenija od rođenja Sergeja Rahmanjinova i vek rođenja Vasilija Mokranjca. Gradsko veće za kulturu nastaviće da podržava fastival koji svake godine pruža sve kvalitetniji program, izjavio je član tog veća Dalibor Rožić.

Glavni i odgovorni urednik festivala Milan Radulović izrazio je zahvalnost Gradu Novom Sadu koji je prepoznao festival kao jednu od najznačajnijih manifestacija u državi i regionu.

Svečano otvaranje festivala biće održano 18. oktobra u 20 časova u Sinagogi. Nastupiće Vojvođanski simfonijski orkestar i Ivo Pogorelić. Detaljan program ovogodišnjeg „Nomusa“ nalazi se na sajtu Muzičke omladine Novog Sada.

Koncerti će biti održani u Srpskom narodnom pozorištu, Gradskoj kući i Sinagogi, za čiji koncertni podijum vlada najveće interesovanje zbog svoje akustike. Osim Ive Pogorelića sa Vojvođanskim simfoničarima, u Sinagogi će nastupiti Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, Kamerni ansambl Nomusa, Simon Trpčevski sa prijateljima, kao i Mohamed Reza Mortazavi, perkusionista iz Irana.

Uspostavljanjem programske saradnje sa drugim festivalima iz Zagreba i Sombora, Nomus potvrđuje afirmaciju nove umetničke muzike.

Karte za nastup pijaniste Ive Pogorelića su rasprodate, a kako nam je rekao glavni i odgovorni urednik festivala, Milan Radulović, maestro, rođeni Beograđanin, Ivo Pogorelić će biti raspoložen da se dan pred koncert sretne u podne sa novinarima u Galeriji Matice srpske.

Tagovi
Srodne vesti