Dostupni linkovi

Koju ulogu sukob u Izraelu ima u slanju američke pomoći Ukrajini?


Američki vojnik provjerava palete sa granatama od 155 milimetara koje idu za Ukrajinu iz zračne baze u Delawareu, arhivska fotografija
Američki vojnik provjerava palete sa granatama od 155 milimetara koje idu za Ukrajinu iz zračne baze u Delawareu, arhivska fotografija

Kada je u avgustu administracija američkog predsjednika Joea Bidena predložila slanje 24 milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini, djelovalo je da će prijedlog proletiti kroz Kongres, iako sa nekoliko glasova koji se protive više nego tokom odobravanja ranijih paketa pomoći.

Međutim, manjinska grupa ekstremno desničarskih republikanaca u Zastupničkom domu uništila je prijedlog tako što su povezali njegovo odobravanje sa povećanjem sredstava za sigurnost južne granice Sjedinjenih Država zahtjevu kojem se protive mnogi demokrati.

Kada je Kongres krajem septembra usvojio zakon o privremenoj potrošnji kako bi se spriječilo gašenje američke vlade, on nije uključivao ništa za Ukrajinu.

Nekoliko dana kasnije, izgledi za nova sredstva za pomoć Kijevu u borbi protiv ruske invazije postali su sve slabiji sa smjenom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kevina McCarthyja, od kojeg se očekivalo da će predložiti poseban zakon o pomoći Ukrajini.

Sedam dana kasnije, situacija se promijenila.

Militanti Hamasa pokrenuli su iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, više od hiljadu ljudi je ubijeno. Rasplamsao se novi užasni sukob koji je skrenuo pažnju svijeta sa Ukrajine u momentu slabljenja apetita građana i političara za trošenjem sredstava za podršku Kijevu protiv ruske invazije.

Ali je u Washingtonu požar u Izraelu otvorio potencijalni novi put za osiguravanje dodatne podrške Ukrajini. Bijela kuća navodno radi s proukrajinskim članovima Kongresa na povezivanju vojne pomoći Izraelu s finansiranjem za Ukrajinu i Tajvan, koji se suočava s potencijalnom prijetnjom vojne akcije Kine.

Izrael uživa široku dvostranačku podršku u Kongresu, pa bi paket koji uključuje pomoć i Izraelu i Ukrajini gotovo sigurno prošao, kažu stručnjaci.

"Ima smisla da administracija upari pomoć Ukrajini sa pomoći Izraelu", rekao je za Radio Slobodna Evropa Mark Cancian, analitičar Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

"Izrael trenutno ima puno više dvostranačke potpore, pa bi to moglo pomoći u proomociji ukrajinske pomoći."

Problem je staviti prijedlog zakona o pomoći na glasanje u Kongres.

Osam ekstremno desnih republikanaca koji su zajedno s demokratima glasali za svrgavanje McCarthyja, potez koji je pokrenuo zastupnik Matt Gaetz s Floride, se protive pomoći Ukrajini.

Novi predsjedavajući Zastupničkog doma mogao bi biti izabran ove sedmice, iako bi oštra konkurencija mogla značiti će biti potrebno više vremena.

Predvodnici za poziciju imaju veoma različita stajališta o podršci Ukrajini i tko god prevlada potencijalno se suočava s istom prijetnjom s kojom se McCarthy suočavao u vezi s bilo kojim prijedlogom zakona koji sadrži pomoć Ukrajini.

Zastupnica Marjorie Taylor Greene iz Georgije izjavila je da se protivi povezivanju pomoći Izraelu i Ukrajini, kao i nekoliko drugih članova ekstremno desne republikanske frakcije.

Republikanski lider u Senatu Mitch McConnell
Republikanski lider u Senatu Mitch McConnell

Toj se grupi suprotstavljaju članovi stranke kao što je Mitch McConnell, prvi republikanac u Senatu i pristaša Ukrajine koji je u članku u Wall Street Journalu 9. oktobra pozvao Kongres da usvoji zakon o potrošnji koji dodjeljuje pomoć Izraelu, Ukrajini i Tajvanu uz komentar da "još nije kasno da se djeluje."

Dovoljno zaliha?

Sjedinjene Države osigurale su Ukrajini više od 45 milijardi dolara vojne pomoći otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022., a američke zalihe oružja i streljiva su pri kraju.

Male zalihe granata od 155 milimetara bile su faktor u odluci da se Ukrajini ljetos pošalje kasetna municija.

Hamasova invazija, najsmrtonosniji napad na Izrael u gotovo 50 godina, pokrenula je pitanja o tome mogu li Sjedinjene Države podržati i Izrael i Ukrajinu vojnom pomoći u kratkom roku dok pokušavaju povećati proizvodnju.

Charles Kupchan, bivši viši direktor za evropska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost u vrijeme bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, za RSE kaže da će to ovisiti o tome šta treba Izraelu, koliko i jesu li to iste stvari koje Ukrajina traži.

"Mislim da postoji određeno preklapanje između pomoći Izraelu i pomoći Ukrajini, ali ne puno", kaže Cancian. “Postoje preklapanja u nekim od preciznih municija. Puno toga ovisi o tome koliko će rat na Bliskom istoku trajati i kojim intenzitetom.”

Zastupnik Michael McCaul, republikanski predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma i zagovornik Ukrajine, rekao je 10. oktobra za Fox News da Izraelu treba municija od 155 milimetara, precizno vođene rakete i Željezna kupola, sistem protuzračne odbrane kratkog dometa.

Uz municiju od 155 milimetara, Ukrajina također dobiva precizno navođene projektile i zatražila je jedinice za protivraketni sistem, Željeznu kupolu, ali nikada nije dobila pristanak Izraela.

Željeznu kupolu zajednički proizvode Sjedinjene Države i Izrael i potrebno je dopuštenje obje vlade za isporuku u treću zemlju.

Jedno ili drugo?

Te stavke su samo mali dio ukupne američke vojne pomoći Ukrajini, ali zastupnici koji žele ograničiti pomoć Ukrajini mogli bi pokušati iskoristiti preklapanje kako bi ojačali svoje argumente, rekao je Daniel Vajdich, predsjednik Yorktown Solutionsa, kompanije sa sjedištem u Washingtonu koja lobira u ime Ukrajine.

Senator Josh Hawley, republikanac iz Missourija koji se protivi pomoći Kijevu, napisao je 9. okntobra na platformi X, bivšem Twitteru da bi "svaka sredstva za Ukrajinu trebala biti odmah preusmjerena Izraelu".

Sjedinjene Države još uvijek imaju oko pet milijardi dolara vojnih sredstava za Ukrajinu na raspolaganju u okviru paketa pomoći usvojenog u decembru 2022., a 11. oktobra su objavili da će iskoristiti tu rezervu za slanje 200 miliona dolara nove pomoći.

George Barros, analitičar Instituta za proučavanje rata, think tanka sa sjedištem u Washingtonu, rekao je za RSE/RL da bi Sjedinjene Države mogle zadovoljiti i ukrajinske i izraelske potrebe “ako imaju političku volju za to”.

Rajan Menon, profesor političkih nauka na The City College of New York, složio se, rekavši da Sjedinjene Države imaju kapacitet ispuniti zahtjeve obje nacija, budući da je iznos u dolarima mali u poređenju sa više od 800 milijardi dolara koliko se u godišnjem budžetu izdvaja za ministarstvo odbrane.

"Pravi problem je politički: Rezervar podrške u Kongresu za pomoć Izraelu je neiscrpan. Ali podrška kontinuiranoj, otvorenoj pomoći Ukrajini opada", rekao je Menon za RSE/RL.

Vajdich je za RSE/RL rekao da, dok će neki američki zastupnici vjerojatno tvrditi da bi Sjedinjene Države trebale dati prioritet Izraelu i Tajvanu umjesto pomoći Ukrajini, oni koji zagovaraju snažnu podršku Ukrajini mogli bi pokušati povezati ta dva sukoba kroz Iran.

'Dronovi smrti'

McConnell je to nagovijestio u svom članku za Wall Street Journal, pišući da “isti iranski dronovi smrti koje je Teheran opskrbio svojim terorističkim opunomoćenicima”, što se djelomično odnosi na Hamas, “Rusija koristi za teroriziranje ukrajinskih gradova.”

Rusija je uveliko koristila iranske dronove u ratu protiv Ukrajine, kojem se ne vidi kraj skoro 20 mjeseci nakon početka pune invazije.

Vajdich je rekao da bi se pomoć Ukrajini i Izraelu mogla podnijeti ili kao zajednički račun za dodatnu potrošnju u bliskoj budućnosti ili na kraju godine kao dio godišnjeg zakona o izdvajanjima.

Kupchan, koji je sada viši saradnik u Vijeću za vanjske odnose, think tanku sa sjedištem u New Yorku, rekao je da, bez obzira na oblik prijedloga zakona o pomoći Ukrajini, očekuje da će proći.

"Mislim da će administracija podnijeti zahtjev Kongresu i relativno sam uvjeren da će to biti odobreno, čak i ako na nižim nivoima finansiranja nego što bi Bidenova administracija željela", rekao je.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG