Fudbal

Kako Savo Milošević može odvesti BiH na prvi Euro

Kako Savo Milošević može odvesti BiH na prvi Euro
Foto: N.N. | Kako Savo Milošević može odvesti BiH na prvi Euro

Ulazimo u finišu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Fudbalska reprezentacija BiH nalazi se u gotovo nemogućoj misiji, no matematički i dalje ima šansi da se kroz kvalifikacije domogne Eura. 

Jeste neraalno, ali je moguće. Naime, bh. fudbaleri nakon šest utakmica imaju šest bodova. Računica je jasna. Puleni Save Miloševića koji će sutra debitovati na bh klupi protiv Lihtenštajna do kraja moraju ostvariti četiri pobjede (Lihtenštajn, Portugal, Luksemburg, Slovačka), s tim da će Slovačka, koja je trenutno druga morati napraviti čak tri kiksa, što je i suviše nerealno. 

Slovaci do kraja kvalifikacija igraju protiv Portugala, Luksemburga, Islanda i BiH. Ovdje takođe se ne smije zaboraviti ni Luksemburg koji je bolje plasiran od “zmajeva“. Poredak u grupi J: Portugal 18, Slovačka 13, Luksemburg 10, BiH 6, Island 6, Lihtenštajn 0.

Dakle, Savi Miloševiću će trebati pravo čudo da odvede BiH na Euro kroz kvalifikacionu grupu. Ipak, ranije je naglašeno da će ove utakmice biti uveritra za ono što slijedi u martu naredne godine kada se igra baraž Lige nacija. Bh. tim je osvojio grupu u Ligi B nacija (plasirali se u A diviziju) i tako osigurao baraž za EP. 

Tu će BiH tražiti svoju šansu. Igraće dvije utakmice baraža (polufinale će sigurno igrati na domaćem terenu) i ukoliko ostvari pobjede po prvi put će se plasirati na Evropsko prvenstvo. Protivnici će joj biti selekcije koje su napravile uspjeh u Ligi Nacija, a neće se na Euro plasirati kroz kvalifikacije. U ovom trenutku potencijalni rivali BiH bi bili   Ukrajina, Island, Norveška ili Slovenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije