Koji je recept za uspešan brak: 5 stvari koje morate da znate

by | oktobar 11, 2023
Koji je recept za uspešan brak: 5 stvari koje morate da znate; srećan par

Ne moramo SVE da delimo sa našim supružnicima – ali treba da znamo važne stvari jedni o drugima. To je pravi odgovor na pitanje: Koji je recept za uspešan brak?

Mnoge žene smatraju da je važno da znaju sve o svom mužu, naročito o bivšim devojkama. Ili koliko je veza za jednu noć imao. Ispostavilo se da to ima vrlo mali uticaj na brak. Mnogo su važnije neke druge stvari…

Koji je recept za uspešan brak: Šta svaka žena treba da zna o svom mužu

1. Njegov stil komunikacije

Razmislite o svom mužu… Da li koristi reči ili dela da prenese svoja osećanja? Da li voli da razgovara o problemima odmah ili mu treba vremena za obradu? Kako se njegov stil komunikacije uklapa s vašim? To je jedan od ključnih koraka ako želite da imate dobar brak.

2. Njegov jezik ljubavi

Ako niste upoznati sa ovim, to je u suštini način na koji pokazujemo ljubav. Knjiga dr Gerija Čepmena „Pet jezika ljubavi“ljubavnih jezika“ ističe različite načine:

  1. Reči afirmacije (mnogo pohvala, izgovorene naklonosti i ohrabrenja)
  2. Dela služenja (rade stvari da pokažu koliko vas vole, tj. kuvaju kada ste umorni)
  3. Davanje poklona (čak i ako nije posebna prilika)
  4. Kvalitetno vreme (van uobičajenih svakodnevnih aktivnosti)
  5. Fizički dodir (držanje za ruke, poljupci i puno zagrljaja)

Šta najbolje opisuje vašeg partnera? (Napomena – možda ima dva ljubavna jezika). Svaka žena treba da zna jezik ljubavi svog muža. To može da vas spase mnogih problema i da vam poboljša brak. Jer kada jednom upoznate njegov jezik ljubavi, kao da ste otkrili tajnu kako da se on oseća voljenim, potrebnim i zbrinutim. Zar to nije dobro znati?

3. Njegove snove i ciljeve

Pored njegove prošlosti, još jedna stvar koju svaka žena treba da zna o svom mužu su njegovi planovi za budućnost. I redovno proveravajte da li su vam ciljevi usklađeni. Važno je zapamtiti da se početni sporazumi o temama poput rađanja dece ili preseljenja u inostranstvo mogu vremenom promeniti. A ako ne nastavite da delite svoje ciljeve i snove jedno sa drugima, lako je krenuti u različitim pravcima, a da toga niste ni svesni. Da ne spominjemo, ako znate njegove kratkoročne/dugoročne ciljeve, bićete u boljoj poziciji da ga podržite (i obrnuto)!

4. Njegove snage i slabosti

Ovo nije pitanje o kojem većina žena razmišlja kada su u fazi zabavljanja, ali kada uđete u brak, svaka žena treba da zna snage i slabosti svog muža. To će samo ojačati vaš odnos.  Nećete se osećati frustrirano kada ne uradi nešto dobro, jer ćete znati da to nije njegova jača strana. Jednako tako, možete se osloniti na njega u stvarima za koje znate da je u njima dobar.

5. Njegov stres okidač i mehanizmi suočavanja

Bez obzira koliko dugo leže uspavani ispod površine, svi imamo okidače. A ako ih rano ne spoznate kod svog muža, kasnije ćete biti u šoku. Bilo da se radi o maltretiranju u školi zbog njegove težine, zanemarivanju od strane roditelja ili da se plaši pasa, postojaće nešto što će uticati na njega do ekstremnog nivoa. Ali ako ovo znate i obratite pažnju na to kako on reaguje na takve stresore, možete ih u potpunosti izbeći ili mu pomoći da ih prevaziđe kada se pojave. To je vrhunski način da ga podržite i poboljšate svoj brak.

Kako u stvari izgleda bračno savetovanje?

Timm Creative/gettyimages.com