Agrar

Broj goveda u EU pada petu godinu zaredom

Broj goveda u EU pada petu godinu zaredom
Foto: Unsplash / Ilustrativna fotografija | Broj goveda u EU pada petu godinu zaredom

Stočari u Evropskoj uniji su u sve nezavidnijoj situaciji. Broj goveda opada petu godinu zaredom, a razlog su visoki troškovi proizvodnje, pad cijene mlijeka, kao i novi propisi koji otežavaju opstanak farmi koje se bave uzgojem mliječnih krava ili tovljenika.

Evropska komisija u izvještaju o tržišnim izgledima vjeruje da će se ovakav trend nastaviti i sljedeće godine.

Pred ovim sektorom su zahtjevi koji mijenjanju način poslovanja, sprečavaju ulaganja i ograničavaju mogućnost prodaje. Iako je zabilježen oporavak izvoza goveda, posebno u Tursku u 2022., analitičari očekuju da će u budućnosti zakonodavstvo EU o dobrobiti i transportu živih životinja značajno ograničiti izvoz žive stoke.

Cijene govedine će i dalje biti visoke, jer se očekuje dalji pad brojnosti stada, a to znači da će biti manji broj zaklanih grla. Prema procjenama Komisije, proizvodnja govedine će 2023. godine opasti petu godinu zaredom. U prvoj polovini 2023. godine broj zaklanih grla je u EU pao za 3,8 posto, a za cijelu godinu se očekuje pad od skoro dva posto.

Relativno visoke cijene junećeg mesa ograničavaju maloprodaju i ugostiteljsku ponudu i ograničavaju uvoz, posebno visokokvalitetne junetine. Zbog smanjene domaće ponude, posljedično će doći do smanjenja izvoza iz EU.

Stočari će se i u budućnosti suočavati sa visokim troškovima proizvodnje, a posebno sa previsokim cijenama stočne hrane, što će negativno uticati na profitabilnost. Kupci će se više okretati mesu peradi zbog nižih cijena.

Još jedan limitirajući faktor u ovoj proizvodnji je suša koja ograničava dostupnost hrane za stoku. Najveće smanjenje brojnosti, naročito mliječnih grla, očekuje se u Francuskoj, Španiji i Portugalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije