Premijerka najavljuje "revolucionarne" medijske zakone čije nacrte još niko nije video 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Iako će prema najavi predsednice Vlade dva medijska zakona biti usvojena do kraja meseca, konačne nacrte nisu videli ni svi članovi radnih grupa koje su učestvovali u njihovom pisanju.

Prema saznanjima Danasa, u toku sutrašnjeg dana očekuje se da Vlada usvoji nacrte Zakona o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima.

Nakon toga, ovi dokumenti će biti poslati u Narodnu skupštinu, a sa idejom da budu na dnevnom redu do kraja oktobra.

U saopštenju Vlade, predsednica Ana Brnabić je ocenila da su ovi zakoni revolucionarni, jer se prvi put uvodi samoregulacija i naglasila da je urađen odličan posao, uz očekivanje da će oba zakona biti usvojena do kraja oktobra.

Ona je istakla da je postignut kompromis oko pitanja implementiranja Saveta za štampu i izbora članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Ovo je, prema navodima saopštenja, premijerka rekla na sastanku sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnim partnerima.

Ovaj sastanak održan je u utorak uveče, a ispred Koalicije za slobodu medija prisustvovala je Izabela Branković, izvršna direktorka Asocijacije medija.

Ona za Danas navodi da na sastanku nije predstavljena konačna verzija nacrta dva zakona, te da su oni mogli samo da čuju uveravanja da je napravljen kompromis oko onoga što predstavnici vlasti vide kao tri ključne tačke.

Te tri tačke su uloga i položaj Saveta za štampu, proces izbora članova Regulatornog tela za elektronske medije, te mogućnost države da preko svojih preduzeća osniva medije. Međutim, kako taj kompromis zaista izgleda moći će da se vidi tek kada konačne verzije nacrta budu objavljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari