Đilas (SSP): Igrokaz SNS -a i premijerke o ispunjenosti preporuka OEBS-a za izbore 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je danas negirao navode premijerke Ane Brnabić da je vlast ispunila 18 od 23 preporuke misije OEBS za izbore u Srbiji, te njenu izjavu nazvao „igrokazom“ vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

On je u saopštenju naveo i da je premijerka, inače i funkcionerka SNS-a, izjavila da je sprovedeno „79 procenata preporuka i nalaza OEBS – ODIHR misije za izbore u Srbiji“, te da, kako je kazao, „ništa od toga nije tačno“, prenela je SSP.

„Ispunjenost preporuka ODIHR-a je nula, a ne 79 odsto…Ni jednu jedinu preporuku niste prihvatili. Ni jednu!“, kazao je lider opozicione SSP.

Prema njegovim rečima, vlast nije prihvatila ništa od izbornih preporuka OEBS-a jer „zna da bi u tom slučaju izbore izgubili ubedljivo“.
Ocenio je i da je premijerka, „bez imalo sramote“, govorila o procentima i brojkama u vezi ispunjenosti preporuka i nalaza OEBS – ODIHR misije za izbore u Srbiji.

„Zbog toga ponavljamo poziv međunarodnim organizacijama da ne učestvuju u ovom igrokazu Brnabić i SNS-a i u skladu sa preporukama koje su sami dali i misijom koju imaju, već sad potvrde da u Srbiji naredni izbori neće biti ni slobodni ni demokratski“, kazao je Đilas.

On je ocenio i da bi, da je tačno ono što je Brnabić kazala, „to značilo da su u Srbiji mediji slobodni a vlast i opozicija ravnopravno zastupljeni“.

„Značilo bi da nema pritisaka na birače, da su napravljeni mehanizmi koji sprečavaju kupovinu glasova, da nema funkcionerske kampanje, da je ograničen iznos sredstava koje neko može da potroši u kampanji…“, kazao je Đilas.

Prema njegovim rečima, to bi značilo i da je Regulatorno telo za elektrionske medije postalo nezavisnije i da mu je ojačana uloga, da je izvršena provera biračkih spiskova u prisustvu opozicije…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari