10. oktobar  2023. 19.46  | Izvor: RTV (Milena Madžgalj)

Dva doktora nauka dobila ugovore putem konkursa "Pravo na prvu šansu"

NOVI SAD -

Nezaposlenim doktorima nauka iz Vojvodine koji su ispunili uslove konkursa Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost - Pravo na prvu šansu, uručeni su ugovori. Na taj način dobili su novac za nastavak svog naučnog rada, a Pokrajinska vlada je za tu namenu izdvojila 2,8 miliona dinara.

video icon

Na konkurs se javilo 6, a odabrana su dva kandidata. Oba sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, sa katedre za istoriju. Ovi doktori nauka dobili su novac za projekte u vezi sa njihovim naučnim radom i narednih godinu dana provešće usavršavajući se na svojim matičnim katedrama.

screenshot, 2023, 10, 10, 19h34m27s346

"U mom slučaju projekat se bavi srednjovekovnom istorijom vojvođanskog prostora od 5. do 16. veka, nakon predaje tog projekta, ja ću dobiti sredstva za izradu tog projekta i novčana sredstava koja bi mi sledovala kao naučnom saradniku", saopštio je dr Nebojša Kartalija.

"Ja sam dobio sredstva za projekat u drugoj polovini 19. veka istorija vojne granice. Biću kod prof. Gavrilovića na Filozofskom. To je u vezi sa mojoj doktorskom disertacijom koja je sličnog naziva samo što je ovo jedna proširena", rekao je dr Relja Vladimir.

Pokrajinska vlada, na taj način od 2016. godine finansira i angažuje nezaposlene mlade doktore nauka. Do sada je, putem konkursa „Pravo na prvu šansu“ njih 59 dobilo novac za nastavak svojih istraživanja.

"Ja sam vam zahvalan bez obzira što pred sobom vidim dva mlada naučnika. Možda je moglo i više, a zapravo možda i nije moglo biti više. Zašto? Zato što su mnogi našli svoje mesto ili u okviru javnih ili privatnih fakulteta. Zapravo mi svake godine imamo sve manje aplikanata na jedno potencijalno istraživačko mesto ili nastavničko mesto", kazao je prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Namera Pokrajinske vlade jeste i da, u susret obeležavanju 200 godina od rođenja Svetozara Miletića, za nekoliko godina u Vojvodini, osnuje Institut za društveno-humanističke nauke, gde bi posao mogli da dobiju istraživači iz te oblasti.