Utorak, 10.10.2023.

10:45

Kad krenu, neće biti "čisto"

Kad Izrael pokrene vojnu operaciju u Gazi, mete će biti Hamas i Islamski džihad. Ali gustoća populacije je takva da je neizbežno da će i civili biti zahvaćeni.

Izvor: index.hr

Kad krenu, neće biti
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Dopisnik Skaj njuza za Bliski istok Alister Bunkal razgovarao je sa izvorom iz Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) o predstojećoj ofanzivi na Gazu, u kojoj živi velik broj palestinskih civila, a ujedno je i sedište Hamasa, islamističke terorističke organizacije koja je izvela najveći napad na Izrael od Jomkipurskog rata.

Dopisnik Skaj njuza je istakao da kada Izrael pokrene vojnu operaciju u Gazi, mete će biti i Hamas i Islamski džihad, ali i civili.

"Izvor iz IDF-a mi je jutros rekao, i to su bile njegove tačne reči – neće biti čisto", piše Bunkal, pa dodaje da, kad se uračunaju i drugi faktori poput totalne blokade koju je juče najavio Izrael, što uključuje prekid snabdevanja vodom, hranom, gorivom i strujom, situacija u Gazi mogla bi postati jako, jako loša.

Izraelski izvor dodao je da neki od vodećih ljudi Hamasa uopšte nisu u Gazi, a posebno spomenuo Ismaila Hanijeha, koji se trenutno nalazi u Kataru. Sve to, navodi, predstavlja samo jedan od izazova s kojim će se suočiti Izraelci u periodu ofanzive koja predstoji.

"Svaka vojska, nezavisno od toga da li je moćna kao izraelska, američka ili britanska, a koja pokušava da izbriše ideologiju grupe poput Hamasa, suočava se s praktično nemogućim zadatkom", zaključuje dopisnik Skaj njuza.

Portparol IDF-a Ričard Heht rekao je ranije danas da Izrael gradi "infrastrukturu za buduće operacije" i da je na granici s Gazom raspoređeno 35 bataljona.

U prevodu, na granici se gomila vojska, a svet je u iščekivanju velikih kopnenih operacija u Gazi. Uostalom, premijer Benjamin Netanjahu je rekao da su vazdušni napadi na Gazu "samo početak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

12 h

Podeli: