Svijet

Kenedi samostalno u trci za predsjednika SAD

Kenedi samostalno u trci za predsjednika SAD
Foto: N.N. | Kenedi samostalno u trci za predsjednika SAD

VAŠINGTON - Robert F. Kenedi mlađi odustao je u ponedjeljak od utrke za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama iduće godine te je najavio da će se za Bijelu kuću natjecati kao nezavisni kandidat.

Kenedi, prema predviđanjima političkih prognostičara, nije mogao postati 47. predsjednik SAD-a ni prije nego što je pred svojim simpatizerima u Filadelfiji najavio namjeru da u utrku uđe kao nezavisni kandidat.

Ipak, prognostičari računaju hoće li Kenedijeva nezavisna kandidatura pomoći ili naškoditi predsjedniku Džou Bajdenu koji se takmiči za drugi mandat ili bivšem predsjedniku Donaldu Trampu, favoritu za nominaciju Republikanske stranke. U ključnim, takozvanim "swing" državama poput Pensilvanije, nezavisni kandidat bi mogao imati značajan učinak na ishod predsjedničke utrke.

Kenedi je izjavio da će njegova kampanja biti nezavisna od Wall Streeta, velikih tehnoloških, farmaceutskih, poljoprivrednih i vojnih firmi, lobista, "plaćeničkih medija" i "dvostranačkog sustava".

"U polarizovanoj zemlji, korumpirane vlasti lako mogu manipulisati i kontrolisati te oduzimati bogatstvo, njene slobode, njenu pravednost, njeno dostojanstvo", rekao je Kenedi u ponedjeljak dok su mu pristaše pljeskali držeći natpise "Kennedy 24".

Kenedi može očekivati pomno posmatranje demokrata, koji su naučili lekciju 2016. kada je Jill Stein, kandidatkinja Zelene stranke, osvojila 49.941 glas u Pensilvaniji, u kojoj je Tramp porazio demokratkinju Hillary Clinton s 44.292 glasa više, prenosi Jutatnji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije