Zdravlje

Ponedeljak, 09.10.2023.

14:55

Ovo su prvi simptomi hronične bolesti od koje pati i Kim Kardašijan

Psorijaza je jedna od najčešćih kožnih bolesti, a kako objašnjavaju dermatolozi, u većini je slučajeva izazvana kombinacijom spoljnih i genetskih činilaca.

Izvor: index.hr

Ovo su prvi simptomi hronične bolesti od koje pati i Kim Kardašijan
Foto: Profimedia

Zapravo se radi o hroničnoj bolesti za koju nema leka, a pogađa sve uzraste. Jedna od najpoznatijih rijaliti zvezda Kim Kardašijan u medijima često govori kako i sama ima psorijazu.

S obzirom na to da se njeni simptomi često javljaju neočekivano, psorijaza može predstavljati veliki problem u životu obolele osobe, prenose sa klinike Mejo. Na sreću, danas su dostupni mnogi tretmani koji nam uveliko mogu pomoći u upravljanju simptomima, dodaju dermatolozi.

Prvi znakovi koji ukazuju na to da bi osoba mogla da ima psorijazu uključuju:
  • osip koji se uveliko razlikuje u izgledu od osobe do osobe, u rasponu od mrlja s ljuskama do velikih erupcija na većem delu tela;
  • osip koji varira u boji, ima tendenciju da bude nijanse ljubičaste sa sivim ljuskicama na smeđoj ili crnoj koži i ružičaste ili crvene sa srebrnim ljuskicama na beloj koži;
  • male mrlje od ljuskanja (češće se viđaju kod dece);
  • suva, ispucala koža koja može da krvari;
  • svrab, žarenje ili bol;
  • ciklični osip koji izbija nekoliko nedelja ili meseci, a zatim se povlači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: