10. oktobar  2023. 07.02  →  18.55 | Izvor: Tanjug, RTV (Olja Popović)

Turski general Ulutaš preuzeo komandu nad Kforom

PRIŠTINA -

Novi komandant međunarodnih vojnih snaga na Kosovu i Metohiji - KFOR-a je turski general-major Ozkan Ulutaš preuzeo je dužnost od italijanskog general-majora Anđela Mikelea Ristuće.

video icon

General-major turske vojske Ozkan Ulutaš preuzeo je komandu nad misijom Kfora na Kosmetu. On je prvi turski, a 28. komandant, koliko se do sada smenilo na čelu Kfora od 1999. godine, kada je nakon 78 dana bombardovanja SR Jugoslavije Kfor stigao na KiM na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

kfor, grb

Komandant združenih snaga NATO-a, admiral Stjuart Manč poručio je da je konstruktivni dijalog jedini način za rešavanje sporova, kao i da je prisustvo KFOR-a 24. septembra, pomoglo da se zaustavi dalja eskalacija

"Posle nedavnih dešavanja šaljemo dodatna pojačanja. Velika Britanija raspoređuje oko 200 vojnika da se pridruže kontingentu od 400 britanskih vojnika. Rumunija je takođe najavila dalja pojačanja. Kfor ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN. KFOR će nastaviti da deluje nepristrasno u korist bezbednosti na Kosovu i u celom regionu u saradnji sa svim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa Euleksom, OEBS-om, Misijom UN na Kosovu i diplomatskom zajednicom", rekao je komandant združenih snaga NATO-a Admiral Stjuart Manč.

Ambasador SAD u Srbiji Krisofer Hil ponovio je da je dijalog jedino rešenje za situaciju na Kosmetu.

"Za sve je važno da znaju, da se bez političkog dogovora i političkih perspektiva ne možemo da krenemo napred , a dogovor se sastoji iz nekoliko elemenata. To je Asocijalcija Srpskih opština, i šira perspektiva za Kosovo. Bez političkih dogovora ne možemo da krenemo napred, zato sve strane moraju da se fokusiraju na politički dijalog, jer ćemo samo tako imati bolje mesto za život na Kosovu", ocenio je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da se nada da će međunarodna zajednica uticati na Kurtija, jer je on taj koji koči svaki dogovor.

"Naše je da budemo dosledni u zalaganju za dogovore, da pozivamo da nema nasilja, da se prekine teror nad Srbima, da međunarodna zajednica konačno izvrši pritisak da se formira ZSO", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ulutaš će na KiM predvoditi oko 4.500 vojnika Kfora, među kojima je oko 600 turskih vojnika.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je juče za Tanjug da veruje da je turski general Ozkan Ulutaš profesionalac koji će na čelu Kfora nastaviti sprovođenje osnovnog mandata te međunarodne misije, koji proizilazi iz Aneksa 2 Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, a to je obezbeđivanje bezbednog i sigurnog okruženja za sve na KiM, posebno za Srbe koji se trenutno nalaze u izuzetno teškom položaju.

"Verujemo da će Vojska Srbije i Kfor i u narednih godinu dana pod komandom generala Ulutaša nastaviti sa dobrom i sadržajnom saradnjom, koja je takva 24 godine", rekao je Starović.

Ulutaš je srednju vojnu školu završio 1985. godine, a četiri godine kasnije je diplomirao na Vojnoj Akademiji kao oficir oklopnih jedinica, a tokom karijere komandovao je na svim nivoima, od voda do brigade.

Od 2012. do 2014. godine obavljao je funkciju zamenika komandanta Garnizona 28. mehanizovane pešadijske brigare.

On se 2014. i 2015. godine nalazio se na poziciji direktora Centra za vojnoistorijske studije u Ankari, a od 2015. do 2017. obavljao je funkciju zamenika komandanda sektora, združene komande NATO u Nortfolku SAD .

Od 2017. do 2021. godine službovao je kao glavnokomandujeći NATO snaga za brzo reagovanje u Turskoj.

Komandu misijom Kfora preuzeće sa pozicije Direktora za strategiju Generalštaba Turske vojske, na kojoj se nalazio od 2021. godine.

Profesionalno se usavršavao i u Kini, gde je stekao znanje o bezbednosnom okruženju Azije i Pacifika.

Dobitnik je više različitih nagrada i priznanja, za obuku, obrazovanje i operativna iskustva, među kojima se ističe medalja za specijalne službe UN-a, a .

Poseduje doktorat iz vojne istorije, na temu odnosa Turske i NATO.

Sunjog zahvalio Ristuči, pozdravio novog komadanta Kfora Ozkana Ulutaša

Ambasador EU u Prištini Tomaš Sunjog zahvalio je danas na ceremoniji primopredaje komande trupama Kfora odlazećem komandantu Anđelu Mikeleu Ristuči na saradnji i izrazio najbolje želje novom komandantu Ozkanu Ulutašu.

''Na današnjoj ceremoniji promene komande, zahvalio sam odlazećem komandantu Kfora Ristuči na odličnoj saradnji i izrazio najbolje želje novom komandantu Ozkanu Ulutašu. Zahvalni smo doprinosu Kfora na održavanju bezbednog i sigurnog okruženja na Kosovu'', napisao je Sunjog na mreži X.

Ulutaš će predvoditi oko 4.500 vojnika Kfora, među kojima je oko 600 turskih vojnika.

Odlazeći komandant Ristuča zahvalio je na poverenju koje mu je ukazano i prilici da vodi komandu Kfora tokom proteklih godinu dana.

Ristuča se tokom govora dotakao i izazova sa kojima se suočio tokom mandata i naglasio da se misija Kfora tokom proteklih godinu dana ''suočavala sa permamentnim kriznim menadžmentom''.